Imigrantska kriza

Italija prijeti da će zaplijeniti dva broda njemačkih nevladinih udruga

Hina

Ministar Matteo Salvini / Reuters

Ministar Matteo Salvini / Reuters



RIM Italija je u subotu zaprijetila da će zaplijeniti dva broda njemačkih nevladinih udruga s više od 200 migranata kako bi provjerila povezanost između zastave pod kojom brodovi plove i njihove nacionalne pripadnosti, piše u subotu AFP.


Spasilački brod »Lifeline«, s 226 migranata, plovi pod nizozemskom zastavom i zatražio je dozvolu za pristanak u talijansku luku nakon što je prekrcao migrante iz dva gumena plovila u međunarodnim vodama kod obale Libije, a slična situacija je i s brodom »Seefuchs« nevladine udruge Sea-Eye.


Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini je prvo odbio dozvolu za pristanak u luku i poručio da migrante odvedu u Nizozemsku, no ta je zemlja odbacila bilo kakvu povezanost s brodom »Lifeline« i priopćila da brod »nije registriran u Nizozemskoj i stoga nisu za njega odgovorni«.




Brod je, tvrde nizozemske vlasti, »nelegitimno i ilegalno« plovio pod nizozemskom zastavom.


Ministar prometa Danillo Toninelli je potom kazao da je prije nego se brodovi zaplijene važno »spasiti živote«. On upozorava da je brod prekršio međunarodno pravo ukrcavajući migrante u trenutku kada je libijska obalna straža krenula u intervenciju.


Nizozemska predstavnica u EU je na Twitteru poručila da brodovi »Lifeline« i »Seafuchs« nikako ne plove pod nizozemskom zastavom.


»Ti brodovi pripadaju njemačkim nevladinim udrugama i nema ih u pomorskom registru Nizozemske«, poručila je.


»Ne želim fantomske brodove u talijanskim lukama. Ako pristanu u Italiji, predat ću ih vlastima i optužiti za pomaganje ilegalnoj imigraciji«, poručio je Salvini, usporedivši brodove s »fantomskim brodovima kapetana Kuke iz avantura Petra Pana«.


Nova talijanska vlada je europsku migrantsku krizu ponovo dovela u sam fokus EU-a. Italija je od 2014. primila oko 640.000 migranata, a trenutno skrbi o 170.000 ljudi, uglavnom iz Afrike.