Nova talijanska politika

Italija ne odstupa: Migrantski brod ne može pristati u našu luku

Hina

Matteo Salvini / Reuters

Matteo Salvini / Reuters

»Nećemo promijeniti naše stajalište o brodovima u vlasništvu nevladinih udruga (NGO). Brodovi u vlasništvu stranih udruga i koji plove pod stranim zastavama ne mogu Italiji diktirati imigracijsku politiku«, kazao je ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini



RIM Italija je srijedu priopćila da je njezina odluka da zatvori svoje luke za prihvat nekoliko stotina migranata koji se nalaze na brodu strane nevladine udruge čvrsta i nepokolebljiva, prenosi Reuters i podsjeća da je između Rima i Pariza zbog tog problema izbila žučljiva rasprava.


»Nećemo promijeniti naše stajalište o brodovima u vlasništvu nevladinih udruga (NGO). Brodovi u vlasništvu stranih udruga i koji plove pod stranim zastavama ne mogu Italiji diktirati imigracijsku politiku«, kazao je ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini u razgovoru za list Corriere della Sera.


Francuska je ranije u utorak uputila kritike novoj talijanskoj vladi nazivajući je neodgovornom i ciničnom, nakon što je Rim odbio primiti migrante s Aquariusa, broda u vlasništvu francusko-njemačke humanitarne udruge SOS Mediterranne.




»Izjave koje se tiču Aquariusa i koje dolaze iz Francuske su iznenađujuće. Italija ne može prihvatiti licemjerne lekcije iz zemalja koja radije okreće glavu kada se radi o pitanju imigracije«, uzvratila je odmah talijanska vlada.


Na spomenutom brodu, koji od nedjelje pluta u središnjem Mediteranu nakon što su Italija i Malta odbile dati dozvolu za pristanak u njihove luke, nalazi se 629 migranata, većinom iz subsaharske Afrike. Dio migranata je prebačen na dva talijanska broda ratne mornarice i obalne straže i plove prema španjolskoj luci Valenciji.


U međuvremenu je brod talijanske obalne straže pristao u luku Cataniju na Siciliji s 937 migranata.


Italija je unazad pet godina primila više od 640.000 migranata, uglavnom iz afričkih zemalja, dok su se ostale članice EU-a uglavnom oglušile na molbe Rima da preuzmu određeni broj ljudi i podijele troškove njihove skrbi.