Prodaja obveznica

Italija kreće u istragu protiv Deutsche Banka

Hina

Ilustracija

Ilustracija

Deutsche Bank prodao je obveznice u prvoj polovini 2011. godine kada je Italija klizila prema dužničkoj krizi. Državni tužitelj u gradu Treniju sada istražuje činjenicu da je banka u bilješci klijentima početkom te godine ustvrdila da talijanski državni dug ne predstavlja razlog za zabrinutost da bi potom prodala gotovo 90 posto svog portfelja tog duga



Talijansko tužiteljstvo pokrenulo je istragu protiv Deutsche Banka temeljem sumnje o mogućim tržišnim manipulacijama u prodaji sedam milijardi eura talijanskih državnih obveznica prije pet godina, kazao je u petak izvor blizak istrazi.


Deutsche Bank prodao je obveznice u prvoj polovini 2011. godine kada je Italija klizila prema dužničkoj krizi. Državni tužitelj u gradu Treniju sada istražuje činjenicu da je banka u bilješci klijentima početkom te godine ustvrdila da talijanski državni dug ne predstavlja razlog za zabrinutost da bi potom prodala gotovo 90 posto svog portfelja tog duga, navodi izvor.


Pod istragom je pet nekadašnjih menadžera DB-a i sama banka, dodaje izvor.




Proteklih je godina isti državni tužitelj pokrenuo i istrage protiv agencija Moody’s, Standard & Poor’s i Fitch, tvrdeći da su njihova izvješća o Italiji i njezinim bankama u vrijeme krize bila loše pripremljena i da su prouzročila velike gubitke na milanskom tržištu dionica.


Slučaj protiv Moody’sa odbačen je prije početka suđenja u Traniju prošle godine dok je slučaj protiv Fitch Italija i njegovog čelnika prebačen u Milano, gdje ga je sudac u petak odbacio. U Traniju se pak nastavlja suđenje nekadašnjem čelniku Fitcheva odjela za ocjenjivanje kreditne sposobnosti država Davidu Rileyu i još petorici dužnosnika Standard & Poor’sa. Agencije su inače pobijale sve optužbe.


Reuters napominje kako je u pisanom odgovoru na pitanje talijanskog parlamentarnog zastupnika o DB-u i prodaji obveznica talijansko ministarstvo gospodarstva priopćilo da je njemačka banka objasnila prodaju potrebom da uravnoteži izloženost talijanskom dugu nakon kupnje Deutsche Postbanka 2010.


Iz Deutsche Banka su u petak priopćili da surađuju s talijanskim vlastima i da su regulatoru Consobu dali potrebne informacije o srodnoj istrazi u 2011. godini. Nisu naveli nikakve dodatne pojedinosti.