Grad: Rijeka
Danas: 18° kiša
Sutra: 14° 19° oluje
26. svibnja 2016.
Krediti na štetu banke

Istraga u austrijskoj Hypo banci: u poslovima s hrvatskim partnerima oštetili banku 95 milijuna eura

Foto web
Foto web
Autor:
Objavljeno: 14. veljača 2013. u 21:33 2013-02-14T21:33:00+01:00

Berlinu i još trojici dužnosnika banke predbacuje se da su pri odobravanju kredita banci nanijeli štetu od 95 milijuna eura. Najnoviji slučaj pronevjere odnosi se na jednu hrvatsku tvrtku koja posluje s nekretninama, a kojoj je u vrijeme dok je Berlin bio predsjednik uprave banke odobren kredit od 80 milijuna eura

KLAGENFURT  Bivši predsjednik uprave austrijske Hypo banke Tilo Berlin i još trojica dužnosnika banke pod istragom su zbog navodne pronevjere koja se odnosi na poslove s hrvatskim partnerima, potvrdio je u četvrtak glasnogovornik banke.
Berlinu i još trojici dužnosnika banke predbacuje se da su pri odobravanju kredita banci nanijeli štetu od 95 milijuna eura, objavio je list Oberoesterreichische Nachrichten, a kasnije je te informacije glasnogovornik banke potvrdio novinarima austrijske novinske agencije APA.
Ukupna šteta koja je nastala banci raznim malverzacijama iznosi više od 700 milijuna eura, izjavio je glasnogovornik.
Najnoviji slučaj pronevjere odnosi se na jednu hrvatsku tvrtku koja posluje s nekretninama, a kojoj je u vrijeme dok je Berlin bio predsjednik uprave banke odobren kredit od 80 milijuna eura. Interna istraga otkrila je slučaj i prijavila ga.
Osumnjičenima se predbacuje da su odobrili kredit ne poštujući pritom uobičajenu proceduru, pa čak ni upozorenje odjela u banci zaduženog za procjenu rizika.
»Šteta iznosi 95 milijuna eura«, izjavio je glasnogovornik banke.
Banka će pokrenuti parnični postupak u ovome slučaju ako nadležne vlasti podignu tužbu protiv osumnjičenih.

HNK Rijeka