Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Džihadisti

Islamska država u Siriji još nije do kraja poražena. Sprema se završni napad na njene posljednje borce

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 25. srpanj 2018. u 7:18 2018-07-25T07:18:13+02:00

»Još sudjelujemo u borbama koje bi mogle potrajati barem dva do tri mjeseca«, premda posljednji borci IS-a drže tek teritorij kojega se veličina procjenjuje na »30 x 10 km«, rekao je general Parisot

Borba međunarodne koalicije s posljednjim borcima skupine Islamske države u dolini Eufrata u Siriji mogla bi potrajati još »najmanje dva do tri mjeseca«, ocijenio je zapovjednik francuskih snaga u koaliciji, general Francois Parisot.

»Još sudjelujemo u borbama koje bi mogle potrajati barem dva do tri mjeseca«, premda posljednji borci IS-a drže tek teritorij kojega se veličina procjenjuje na »30 x 10 km«, rekao je general Parisot na telekonferenciji s novinarima Pentagona.

Područje koje IS još kontrolira je u dolini Eufrata, između Hadžina i Bukamala, u pokrajini Deir Ezzoru, na istoku zemlje, dodao je, ocijenivši da IS još ima »nekoliko stotina« boraca.

»Nadamo se da ćemo se u idućim tjednima riješiti ove baze«, dodao je vojni dužnosnik koji zastupa Francusku u zapovjedništvu međunarodne koalicije pod američkim vodstvom.

»Bit će to kraj bilo kakvog područja u posjedu ili pod kontrolom DAEŠ-a«, dodao je, koristeći se arapskim nazivom za IS.

Kada jednom potpuno fizički uklonimo bivši »kalifat« IS-a u Siriji, snage međunarodne koalicije ostat će na terenu kako bi spriječile preustroj džihadista, rekao je.

Džihadistička skupina je uglavnom potisnuta s golemog teritorija koji je 2014. osvojila u Iraku i u Siriji.

No džihadisti su još prisutni na jugozapadu, gdje su na meti zračnih udara sirijskog režima i njegova ruskog saveznika. IS-ove ćelije su aktivne i u pokrajini Idlibu, na sjeverozapadu Sirije i u iračkoj pustinji, na granici sa Sirijom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.