Džihadisti

Islamska država u Siriji još nije do kraja poražena. Sprema se završni napad na njene posljednje borce

Hina

Reuters

Reuters

»Još sudjelujemo u borbama koje bi mogle potrajati barem dva do tri mjeseca«, premda posljednji borci IS-a drže tek teritorij kojega se veličina procjenjuje na »30 x 10 km«, rekao je general Parisot



Borba međunarodne koalicije s posljednjim borcima skupine Islamske države u dolini Eufrata u Siriji mogla bi potrajati još »najmanje dva do tri mjeseca«, ocijenio je zapovjednik francuskih snaga u koaliciji, general Francois Parisot.


»Još sudjelujemo u borbama koje bi mogle potrajati barem dva do tri mjeseca«, premda posljednji borci IS-a drže tek teritorij kojega se veličina procjenjuje na »30 x 10 km«, rekao je general Parisot na telekonferenciji s novinarima Pentagona.


Područje koje IS još kontrolira je u dolini Eufrata, između Hadžina i Bukamala, u pokrajini Deir Ezzoru, na istoku zemlje, dodao je, ocijenivši da IS još ima »nekoliko stotina« boraca.




»Nadamo se da ćemo se u idućim tjednima riješiti ove baze«, dodao je vojni dužnosnik koji zastupa Francusku u zapovjedništvu međunarodne koalicije pod američkim vodstvom.


»Bit će to kraj bilo kakvog područja u posjedu ili pod kontrolom DAEŠ-a«, dodao je, koristeći se arapskim nazivom za IS.


Kada jednom potpuno fizički uklonimo bivši »kalifat« IS-a u Siriji, snage međunarodne koalicije ostat će na terenu kako bi spriječile preustroj džihadista, rekao je.


Džihadistička skupina je uglavnom potisnuta s golemog teritorija koji je 2014. osvojila u Iraku i u Siriji.


No džihadisti su još prisutni na jugozapadu, gdje su na meti zračnih udara sirijskog režima i njegova ruskog saveznika. IS-ove ćelije su aktivne i u pokrajini Idlibu, na sjeverozapadu Sirije i u iračkoj pustinji, na granici sa Sirijom.