Bez potvrde

Islamska država tvrdi da je odrubila glavu japanskom taocu

Hina

Reuters

Reuters

Militanti Islamske države objavili su u subotu video snimku u kojoj kažu da su pogubili japanskog taoca Kenjia Gota, kazala je promatračka skupina SITE



ZAGREB –  Militanti Islamske države objavili su u subotu video snimku u kojoj kažu da su pogubili japanskog taoca Kenjia Gota, kazala je promatračka skupina SITE.


Agencija Reuters nije mogla zasada potvrditi video koji pokazuje muškarca pod kapuljačom kako stoji iznad Gota s nožem prislonjenim uz njegov vrat, nakon čega slijedi snimka tijela na koje je postavljena glava.


Obraćajući se japanskom premijeru Shinzou Abeu muškarac je rekao: »Zbog vaše nepromišljene odluke da sudjelujete u ratu koji ne možete dobiti, ovaj nož ne samo da će zaklati Kenjia nego će nastaviti i prouzročiti pokolj gdje god se nađu vaši ljudi. Neka počne noćna mora za Japan«.




Japanska vlada nastoji provjeriti autentičnost internetske video snimke koja navodno pokazuje odrubljivanje glave Gota.


Premijer Abe je tražio oslobađanje Gota, ratnog dopisnika kojega su militanti zarobili prošloga listopada kada je otišao u Siriju tražeći oslobađanje drugog japanskog zatočenika Haruna Yukawe.


Ranije snimke koje su navodno pokazivale Gota govorile su da će on biti oslobođen ako Jordan oslobodi Iračanku Sajidu al-Rishawi koja je pokušala samoubilački bombaški napad. Amman je rekao da je voljan osloboditi je ako dobije jamstva za sigurnost jordanskog pilota kojega je zarobile Islamska država.