Teroristički napad

Islamska država preuzela odgovornost za napad u Bavarskoj u kojem su ozlijeđene četiri osobe

Hina

Reuters

Reuters

»To je bio naš borac koji se odazvao pozivu za napade na građane zemalja koje sudjeluju u borbi protiv IS-a«, stoji u priopćenju



BERLIN Teroristička organizacija Islamska država (IS) preuzela je odgovornost za napad na putnike u lokalnom vlaku u južnoj Njemačkoj, objavio je u utorak IS na svojoj internetskoj stranici.


Sedamnaestgodišnji Afganistanac, koji je prošle godine u Njemačku došao kao izbjeglica, u ponedjeljak navečer nožem i sjekirom ranio je četiri osobe u vlaku između bavarskih gradova Treuchlingena i Wuerzburga.


»To je bio naš borac koji se odazvao pozivu za napade na građane zemalja koje sudjeluju u borbi protiv IS-a«, stoji u priopćenju.




Nakon pokušaja bijega počinitelja su ustrijelili policijski specijalci.


Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann ranije je potvrdio da je u sobi mladog Afganistanca pronađena ručno izrađena zastava IS-a, ali zasad nema naznaka da je djelovao u ime te terorističke organizacije.


Trenutno se ispituju navodi po kojima je počinitelj uzvikivao »Alah je velik« kao i to jesu li žrtve odabrane svjesno s obzirom na to da se radi o turistima iz Hong Konga.


Regionalni ministar ocijenio je da tek treba provjeriti u kojoj je mjeri mladi tražitelj azila bio radikaliziran i angažiran u islamističkom pokretu.


Sedamnaestogodišnji Afganistanac stigao je u Njemačku prije dvije godine kao maloljetnik bez pratnje, a zahtjev za azilom podnio je prošle godine. »Djelovao je sam u tom vlaku«, rekao je ministar.


IS je preuzeo odgovornost i za prošlotjedni napad u Nici u kojem je francuski državljanin tuniskog podrijetla ubio 84 ljudi.