Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
17. veljače 2019.
Proglašeno izvanredno stanje

Isaac napreduje prema Louisiani: stiže na obljetnicu Katrine

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 28. kolovoz 2012. u 9:22 2012-08-28T09:22:00+02:00

Nacionalna konvencija Republikanske stranke na kojoj će Mitt Romney i službeno postati stranačkim kandidatom za američke predsjedničke izbore u studenom, u ponedjeljak je nakratko simbolično otvorena, da bi zatim bila odgođena za jedan dan

NEW ORLEANS Tropska oluja Isaac s vjetrom koji na mahove premašuje 110 kilometara na sat, napredovala je u utorak ujutro u Meksičkom zaljevu u pravcu Louisiane, za koju je američki predsjednik Barack Obama proglasio izvanredno stanje.  

Isaac koji bi se trebao pretvoriti u uragan »prije nego dosegne obalu Meksičkog zaljeva« u utorak kasno navečer, prema Američkom centru za nadzor uragana (NHC), trebao bi pogoditi Louisianu, na sedmu obljetnicu razornog uragana Katrina od 29. kolovoza 2005. u kojem je 1.800 osoba smrtno stradalo a načinjeno je desetke milijardi dolara štete, najpogibeljnijeg i najskupljeg u povijesti SAD-a. Katrina, uragan 3. kategorije s vjetrom jačine do 178 km na sat, opustošio je New Orleans, turističko središte američkog Juga poznato po jazz glazbi i kreolskoj kulturi. 

Nova oluja mogla bi izravno pogoditi New Orleans, koji se još oporavlja od Katrine. 

»To izaziva veliku tjeskobu kod građana New Orleansa. Želim svima reći kako ja sada vjerujem da ćemo biti dobro«, rekao je gradonačelnik New Orleansa Mitt Landrieu.  

Zbog dolaska Issaca vlasti su u nekim područjima izdale naloge za evakuaciju stanovništva, a proizvodnja nafte na platformama u Meksičkom zaljevu je poremećena što je izazvalo rast njezine cijene na burzama.

Guverner Louisiane Bobby Jindal već je preporučio ljudima da se pripreme na najgore. »Ako se nalazite u nizinskoj zoni i mislite na evakuaciju, danas je dobar dan da to učinite«, savjetovao je on u priopćenju od ponedjeljka. 

Šredište Isaaca, širokog olujnog sustava koji se kreće prema sjeverozapadu brzinom od 17 km/h povećavajući snagu nad toplim vodama Meksičkog zaljeva, u utorak rano ujutro nalazio se na 410 km jugo-jugoistočno od Mobilea, na obali Mississippija, prema NHC-u.

NHC je upozorio da Isaac može pogoditi gradove i naselja u najmanje tri savezne države u  priobalju Meksičkog zaljeva i poplaviti obalu s olujnim plimnim valom visine do 3,6 metara.
Nacionalna konvencija Republikanske stranke na kojoj će Mitt Romney i službeno postati stranačkim kandidatom za američke predsjedničke izbore u studenom, u ponedjeljak je nakratko simbolično otvorena, da bi zatim bila odgođena za jedan dan, izvijestila je TV mreža MSNBC News. 

Predsjednik Republikanskog nacionalnog odbora Reince Priebus službeno je otvorio konvenciju u 14:00 sati po istočnoameričkom vremenu, da bi odmah nakon toga proglasio stanku u radu konvencije. Do otkazivanja aktivnosti predviđenih za ponedjeljak došlo je zbog olujnog nevremena koje je u ponedjeljak zahvatilo zapadnu obalu Floride. Konvencija će s radom započeti u utorak i trajati do četvrtka, kada će se delegatima obratiti Romney.  
Zbog tropske oluje Isaac, koja je u ponedjeljak ojačala na uragan 2. kategorije, prije dolaska nad kopno između Floride i Louisiane, vlasti su proglasile izvanredno stanje u te dvije savezne države te u susjednom Missisipiju i Alabami. Prema priopćenju Nacionalnog centra za uragane u Miamiju, očekuje se da će Issac pratiti  vjetrovi brzine do 160 km/h kada u noći s utorka na srijedu stigne nad kopno.  U ponedjeljak su republikanci pokrenuli svoj »dužnički sat« koji će bilježiti rast američkog nacionalnog duga tijekom njihove konvencije. Nužnost smanjivanja duga i proračunskog deficita, kao preduvjeta za izlazak iz krize, među glavnim su temama Romneyeve predsjedničke kampanje. 

Priebus je pozvao na molitvu za sve one koji će se naći na putu uragana i one koji brinu za sigurnost konvencije, ističući kako bez obzira na nevrijeme poruka konvencije ostaje da »svi Amerikanci zaslužuju bolju budućnost«.  U polupraznoj dvorani delegatima je prikazan kratki film o kandidatu Mittu Romneyu

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka