Povijesno izjašnjavanje

Irski glasači na referendumu o pobačaju, rezultati u subotu

Hina

Reuters

Reuters

»Za mene je to jedno veliko 'da'«, napisao je na Twitteru premijer Leo Varadkar nakon što je izašao na glasanje u Dublinu. Varadkar, koji se zalaže za liberalizaciju strogih zakona o pobačaju, poticao je ljude da izađu na glasanje, kazavši da će visoki odziv ići u prilog ublažavanju zakona



DUBLIN Irski glasači u petak su glasali na povijesnom referendumu o tome treba li ublažiti zakon o pobačaju, a njegovi rezultati očekuju se u subotu.


»Za mene je to jedno veliko ‘da’«, napisao je na Twitteru premijer Leo Varadkar nakon što je izašao na glasanje u Dublinu.


Varadkar, koji se zalaže za liberalizaciju strogih zakona o pobačaju, poticao je ljude da izađu na glasanje, kazavši da će visoki odziv ići u prilog ublažavanju zakona.




Čelnica oporbenog Sinn Feina Mary Lou McDonald nakon glasanja u Dublinu kazala je da je referendum »sudbonosni datum za sve nas«.


Organizacija referenduma predizborno je obećanje premijera Lea Varadkara koji je došao na vlast u lipnju 2017.


Irski građani su se zapravo izjašnjavali o osmom amandmanu irskog ustava, uvedenom 1983. godine, kojim je pobačaj bio potpuno zabranjen sve dok 2013. nije uvedena iznimka za majke kojima je u trudnoći život ugrožen.


Neovisno o tome, irski zakon o pobačaju najstroži je u Europi i ne poznaje iznimke čak niti u slučajevima incesta, silovanja ili malformacije ploda.


Svake godine tisuće Irkinja koje žele pobaciti putuju u inozemstvo, uglavnom u Veliku Britaniju, kako bi to učinile.


Pravo glasa imalo je oko 3,2 milijuna birača. Birališta se zatvaraju u 23 sata po srednjoeuropskom vremenu.


Prebrojavanje glasova počinje u 9 ujutro u subotu, a konačni rezultati očekuju se kasno poslije podne.


Dvije odvojene ankete objavljene u nedjelju, Sunday Business Posta i Sunday Timesa, pokazuju da će vjerojatno, ali tijesno (od 55 do 57 posto) pobijediti opcija za liberalizaciju pobačaja.