Mjeseci političkih rasprava

Irska odredila 25. svibnja za održavanje referenduma o pobačaju

Hina

Reuters

Reuters

Potpuna zabrana pobačaja u Irskoj ukinuta je prije pet godina čime je omogućen prekid trudnoće u slučaju ugroženosti života majke, a to je osnažilo pozive da se birači mlađi od 50 godina izjasne o cjelovitoj reformi zakona o pobačaju



DUBLIN Irska je u srijedu objavila da će referendum o pobačaju održati 25. svibnja što će građanima te zemlje snažne katoličke tradicije biti prigoda prvi put u 35 godina da kažu jesu za ili protiv liberalizacije jednog od najstrožih zakona o pobačaju u svijetu.


Potpuna zabrana pobačaja u Irskoj ukinuta je prije pet godina čime je omogućen prekid trudnoće u slučaju ugroženosti života majke, a to je osnažilo pozive da se birači mlađi od 50 godina izjasne o cjelovitoj reformi zakona o pobačaju.


Birači će se 25. svibnja izjasniti žele li ukidanje amandmana na ustav iz 1983., donesenog nakon referenduma kojim je priznato jednako pravo na život majci i njezinu nerođenu djetetu nakon čega bi zastupnici u parlamentu donijeli nove zakone.




»Nakon tjedana i mjeseci političkih rasprava o tom pitanju, sada narod Irske dobiva prigodu da kaže što o tome misli«, rekao je ministar zdravstva Simon Harris.


»Moja je poruka ako ne možete više prihvatiti da tisuće žena svake godine odlaze u inozemstvo kako bi prekinule trudnoću, sada je vaš trenutak da poručite kako je to krivo«, rekao je Harris, zagovornik izmjene postojećeg zakona.


Rimokatoička crkva koja je nekada imala presudan utjecaj na politiku i društvo u Irskoj izgubila je povjerenje vjernika zadnjih godina nakon otkrića niza seksualnih skandala u koje je bio upleten kler.


Referendum će se održati tri mjeseca prije posjeta pape Franje, prvoga Pape koji će posjetiti tu zemlju nakon gotovo 40 godina.


Ankete pokazuju duboku generacijsku podjelu, pa su mlađi birači skloniji glasati za promjene postojećeg zakona, a tomu se protivi populacija starija od 65 godina.


Zadnja anketa objavljena u nedjelju pokazuje blagi pad podrške »za« na 56 posto sa 60 posto prije dva mjeseca, dok je »protiv« 26 posto, a 18 je neodlučnih.


Podijeljene su i dvije vodeće političke stranke u Irskoj. Premijer Leo Varadkar vodi kapmanju za reformu, ali protivi se dio članstva njegove stranke Fine Gael, no podjele su još snažnije u glavnoj oporbenoj stranci Fianna Fail.


Više od 10.000 pobornika kampanje »za život« ranije u ožujku održalo je skup protiv liberalizacije zakona o pobačaju.


Ako na referendumu prođu promjene, zastupnici bi trebali predložiti pravo na pobačaj bez ograničenja do 12. tjedna trudnoće.