Obaveze

Iranci se nadaju da će EU sačuvati nuklearni sporazum unatoč Trumpovim potezima

Hina

Reuters

Reuters



Čelnik Iranske agencije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi izjavio je u subotu kako je Europska unija obećala da će spasiti nuklearni sporazum s velikim silama unatoč izlasku SAD-a iz tog ugovora i ponovnom nametanju američkih sankcija Teheranu.


»Nadamo se da će se ti napori ostvariti… Potezi Amerike… pokazuju da to nije zemlja kojoj se može vjerovati u međunarodnim poslovima«, rekao je Salehi na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Teheranu s europskim povjerenikom za energetiku i klimu Miguelom Ariasom Caneteom.


Prema sporazumu iz 2015. s velikim silama, Iran je zaustavio svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje većine zapadnih sankcija. Sankcije su ukinute godinu dana kasnije.




Canete, koji je doputovao u dvodnevni posjet Teheranu u petak kasno navečer, želi uvjeriti Iran da će EU zadržati trgovinu otvorenom unatoč američkom povlačenju iz sporazuma, koje je objavio predsjednik Donald Trump 8. svibnja.


»Mi smo poslali poruku našim iranskim prijateljima da sve dok se pridržavaju sporazuma Europljani će… ispunjavati svoje obveze. Oni su rekli istu stvar«, kazao je Canete.


»Pokušat ćemo intenzivirati protok trgovine koji se pokazao vrlo pozitivnim za iransko gospodarstvo«.


EU je nekoć bio najveći uvoznik iranske nafte.


Europska komisija u petak je službeno pokrenula aktiviranje »zakona o blokadi« kojim će spriječiti učinak američkih sankcija na europske tvrtke koje žele ulagati u Iran, kao što je i dan ranije najavio predsjednik EK Jean-Claude Juncker.


Taj europski zakon donesen je 1996. kako bi se spriječile američke sankcije protiv Kube, no nije nikada bio aktiviran.


EU se tada želio suprotstaviti američkim prijetnjama europskim poduzećima, nakon čega je tadašnja američka administracija popustila.


Bruxelles se nada da će mjere biti aktivirane početkom kolovoza, kada bi prve sankcije koje su Sjedinjene Države odlučile donijeti, trebale stupiti na snagu.


EU tom odlukom namjerava održati na životu međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu nakon što je američki predsjednik Donald Trump odlučio povući SAD iz sporazuma i ponovno uvesti sankcije Iranu i tvrtkama koje ondje posluju.


Unija se nada da će Iran nastaviti poštivati sporazum sve dok će moći jamčiti dovoljno gospodarskih koristi koje su obećane u zamjenu za odustajanje Teherana od razvoja tehnologija koje mogu služiti za proizvodnju nuklearnog oružja.