Nuklearni sporazum

Iran odbacio Johnsonovu ideju o novom “Trumpovom sporazumu”

Hina

REUTERS

REUTERS

U govoru koji je prenosila televizija, Rohani je pozvao Washington da se vrati u nuklearni sporazum iz kojega se povukao 2018.



Iranski predsjednik Hasan Rohani odbacio je u srijedu prijedlog o novom »Trumpovom sporazumu« u svrhu rješavanja nuklearnog spora, izjavivši kako je to »čudna« ponuda i kritizirajući američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvijek krši obećanja.


Britanski premijer Boris Johnson, koji je pohvalio Trumpa za umješnost u sklapanju dogovora, pozvao je u utorak američkog čelnika da zamijeni iranski nuklearni sporazum s velikim silama iz 2015. svojim novim sporazumom kako bi osigurao da Teheran ne dođe u posjed nuklearnog oružja.


Trump je rekao da se slaže s Johnsonom da bi »Trumpov sporazum« trebao zamijeniti iranski nuklearni sporazum.




U govoru koji je prenosila televizija, Rohani je pozvao Washington da se vrati u nuklearni sporazum iz kojega se povukao 2018.


»Taj gospodin premijer u Londonu, ne znam kako on razmišlja. On kaže da ostavimo po strani nuklearni sporazum i pokrenemo Trumpov plan«, rekao je Rohani.


»Ako poduzmete krivi korak, to će biti na vašu štetu. Izaberite pravi put. Pravi put je povratak u nuklearni sporazum«, istaknuo je.


Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je u srijedu da nuklearni sporazum nije mrtav te kako nije siguran da bi bilo kakav novi Trumpov sporazum trajao.»Sjedinjene Države nisu provele obveze iz postojećeg sporazuma… Imao sam američki sporazum i Amerika ga je prekršila. Kad bih imao Trumpov sporazum koliko bi on trajao?«, rekao je Zarif na sigurnosnoj konferenciji u New Delhiju.

Iran je zainteresiran za diplomaciju, ali ne i za pregovore sa SAD-om, kazao je on dodavši da je postojeći sporazum među »najboljim dogovorima« koje je mogao zamisliti.


Rohani i Zarif govorili su dan nakon što su Britanija, Francuska i Njemačka formalno optužile Iran za kršenje odredbi nuklearnog sporazuma, što je korak koji bi mogao dovesti do obnavljanja sankcija UN-a.


Zarif je izjavio da će odgovoriti na pismo koje su poslale tri europske države i istaknuo je da budućnost sporazuma, koji »nije mrtav«, ovisi o Europi.


U utorak su Francuska, Velika Britanija i Njemačka aktivirale mehanizam za rješavanje sporova u sklopu nuklearnog sporazuma, nakon što je Iran nastavio kršenje sporazuma sklopljenoga 2015. Diplomati su kazali da je svrha te odluke spasiti dogovor putem pregovora s Iranom o tome što bi trebao učiniti da izmijeni odluke koje je donio. Svrha nije ponovno nametnuti sankcije UN-a, rekli su.


Tri svjetske sile obavijestile su Europsku uniju o odluci da aktiviraju mehanizam.