Oštre reakcije

Iran imenovanje Johna Boltona nazvao sramotnim: ‘Pa taj čovjek prima plaću od terorističke sekte’

Hina

Reuters

Reuters

Ni Bolton ni Bijela kuća nisu željeli komentirati iranske tvrdnje a glasnogovornik mudžahedina u Parizu Shahin Ghobadi kazao je kako je tvrdnja da su plaćali veleposlanika Boltona ili bilo kojeg drugog američkog dužnosnika smiješna laž



Viši iranski dužnosnik u nedjelju je kazao kako je »sramotno« što je američki predsjednik Donald Trump imenovao Johna Boltona za savjetnika za nacionalnu sigurnost zbog njegovih veza s pobunjenicima koje Iran smatra teroristima, objavila je novinska agencija IRNA.


Komentatori su prošloga tjedna, nakon njegova imenovanja, ocijenili da to signalizira čvršći stav Washingtona prema Teheranu i još jedan čavao u lijesu sporazuma o nuklearnom programu Irana sklopljenom s administracijom Trumpova prethodnika Baracka Obame.


»Za navodnu supersilu sramotno je da njezin savjetnik za nacionalnu sigurnost prima plaću od terorističke sekte«, kazao je Ali Shamkhani, tajnik iranskog Vrhovnog nacionalnog vijeća za sigurnost.




Bolton podržava oružanu oporbenu skupinu Narodne mudžahedine koji su u egzilu i koje Iran smatra terorističkom skupinom. Na njihovim skupovima Bolton je držao govore.


Ni Bolton ni Bijela kuća nisu željeli komentirati iranske tvrdnje a glasnogovornik mudžahedina u Parizu Shahin Ghobadi kazao je kako je tvrdnja da su plaćali veleposlanika Boltona ili bilo kojeg drugog američkog dužnosnika smiješna laž.


U govoru koji je pred tom skupinom održao u srpnju u Parizu Bolton je izrazio nadu da će iranska vlada biti srušena »do 2019.«.