Konačni obračun

Irak u pustinji pokrenuo posljednju ofenzivu protiv IS-a

Hina

REUTERS

REUTERS

Irački premijer Haider al-Abadi rekao je u utorak da je Islamska država poražena iz vojne perspektive ali da će proglasiti konačnu pobjedu nakon što IS-ovi vojnici budu iskorijenjeni iz pustinje



Irak je u četvrtak u zapadnoj pustinji pokrenuo posljednju vojnu operaciju radi uklanjanja zadnjih uporišta džihadista Islamske države u zemlji.


»Vojska, savezna policija i paravojne snage Hašd al-Šaabija počele su jutros veliku operaciju čišćenja pustinjskog područja Al-Džazire koje se proteže na pokrajine Salahedin, Niniv i Al-Anbar«, izjavio je u priopćenju general Abdelamir Jaralah, šef operacija Združenog operativnog zapovjedništva.


Irački premijer Haider al-Abadi rekao je u utorak da je Islamska država poražena iz vojne perspektive ali da će proglasiti konačnu pobjedu nakon što IS-ovi vojnici budu iskorijenjeni iz pustinje.




Iračke snage su prošli petak zauzele pogranični grad Ravu, posljednji preostali grad pod kontrolom Islamske države, ukazujući na krah »kalifata« proglašenog nakon IS-ova zauzimanja većine sjevernog i zapadnog Iraka 2014.