Traje ofenziva

Iračke snage stigle na pet kilometara od Mosula

Hina

Reuters

Reuters



Iračke snage napreduju u ofenzivi kojoj je cilj istjerati Islamsku državu (IS) iz drugog po veličini iračkog grada Mosula uz podršku međunarodne koalicije koja je krenula s pripremama izoliranja Rake, uporišta IS-a u Siriji.


Dva tjedna nakon početka operacije za zauzimanje Mosula, iračke elitne postrojbe za protuterorizam (CTS) nastavile su napredovati u okolici Mosula, grada na sjeveru zemlje.


»Na fronti smo sada pet ili šest kilometara do Mosula«, kazao je general Abdelgani al-Asadi, zapovjednik CTS-a. »Moramo se uskladiti sa snagama na ostalim frontama oko izvedbe usklađenog napada« na Mosul, dodao je on iz grada Bartale.




Na sjeveroistoku kurdske pešmerge također su blizu Mosula, ali na južnoj fronti savezne snage još moraju osvojiti dio teritorija kako bi se približile gradu.


»Svi su napredovali kako smo očekivali u ovom stadiju operacije, neki čak i više nego što je u ovom trenutku bilo predviđeno«, izjavio je Brett McGurk, američki izaslanik koalicije.


Istodobno bi situacija trebala napredovati zapadno od Mosula, dosad mirne fronte. Šijitske paravojne snage narodne mobilizacije (Hašd al-Šabi) dobile su naređenje da prekinu komunikaciju između Mosula i Sirije.


»Naša je misija spriječiti bijeg IS-a prema Siriji i potpuno izolirati Mosul od Sirije«, objasnio je glasnogovornik Džavad al-Tulaibavi. »Očekujemo silovitu i tešku bitku«.


Sudjelovanje Hašda al-Šabija u ofenzivi izvor je tenzija. Irački kurdski čelnici i arapski suniti tome se protive, jednako kao i Ankara, koja je rasporedila vojnike istočno od Mosula usprkos opetovanim zahtjevima Bagdada oko povlačenja turskih postrojbi.


Turska, sve više umiješana u irački sukob, upozorila je da bi mogla pokrenuti kopnenu operaciju na sjeveru Iraka kako bi uklonila svaku »prijetnju« svojim interesima.


UN je naveo da je primio »preliminarne« informacije prema kojima je IS smaknuo više desetaka osoba, od kojih 50 policajaca, od pokretanja ofenzive na Mosul.


»Jako se bojimo da se ne radi o zadnjim informacijama o takvom barbarstvu IS-a«, izjavio je glasnogovornik Visokog povjerenstva UN-a za ljudska prava Rupert Colville.


Američki ministar obrane Ashton Carter najavio je u Parizu početak »priprema za izoliranje Rake«, istodobno s ofenzivom u tijeku u Mosulu.


Vjeruje se da u Raki ima tri do četiri tisuća boraca IS-a, po procjenama.