Smrtna kazna

Indonezija odbila i zadnje molbe za odgodom smaknuća devetero krijumčara

Hina

Bdijenje za osuđenu Filipinku u Džakarti / Reuters

Bdijenje za osuđenu Filipinku u Džakarti / Reuters

Indonezija je objavila da će smaknuće devetero krijumčara droge biti izvršeno ovog tjedna, odbacivši molbe koje su u posljednji trenutak uputili Australija i Filipini da poštedi njihove državljane



CILACAP  Indonezija je objavila da će smaknuće devetero krijumčara droge biti izvršeno ovog tjedna, odbacivši molbe koje su u posljednji trenutak uputili Australija i Filipini da poštedi njihove državljane.


Australija je jutros poslala molbu za odgodom smaknuća Myuran Sukumaran i Andrewa Chana, napominjući da bi njihoven sudske postupke trebalo preispitati nakon informacija da je u njima bilo korupcije.


Ministrica vanjskih poslova Julie Bishop rekla je da su optužbe da su suci tražili novac kako ne bi dosudili smrtnu kaznu »vrlo ozbiljne« i dovela u pitanje pravednost sudskog postupka.




Indonezijski predsjednik Joko Widodo odbacio je te navode, ustvrdivši da su sve primjedbe trebale biti izrečene prije deset godina kad je sudski postupak počeo.


Chan se u ponedjeljak oženio sa svojom indonezijskom zaručnicom Febyanti na maloj svečanosti u strogo čuvanom zatvoru Nusakakambangan u središnjoj Javi, kojoj su nazočili samo članovi obitelji i nekoliko prijatelja.


»Samo se nadamo da će predsjednik u sebi pronaći malo samilosti i sućuti za njih dvoje, kako bi mogli nastaviti svoje živote«, rekao je Michael Chan, Andrewov brat.


Ni najava Ustavnog suda da će razmotriti njihov slučaj nije utjecala na odluku da se smaknuća održe ovog tjedna, počevši već od utorka, rekao je državni indonezijski odvjetnik Tony Spontana.


Preostalih sedmero osuđenih na smrt strijeljanjem su četvero Nigerijaca, Indonezijac, Brazilac i Filipinka, za koju se založio filipinski predsjednik Benigno Aquino, ali mu je molba odbijena.