Angažirano stotinjak stručnjaka

Identifikacija poginulih s leta MH 17 mogla bi trajati mjesecima

Hina

»Naš osjećaj za pravdu sigurno će biti povrijeđen ukoliko nitko ne istupi i preuzme odgovornost za ovo što se dogodilo«, rekao je nadbiskup



MELBOURNE  Više od 1200 ljudi u četvrtak je u katedrali Sv. Pavla u Melbournu odalo počast žrtvama tragedije koja je prije tjedan dana zadesila malezijski zrakoplov na letu MH17 iz Amsterdama u Kuala Lumpur, srušenog iznad istočne Ukrajine, dok istodobno Novi Zeland i Malezija šalju stručnjake forenzičare u Nizozemsku kako bi pomogli u identifikaciji poginulih.


 Viševjerska misna ceremonija upriličena je za 298 putnika, među kojima je bilo 37 australskih državljana. Njima u počast, na stepenicama katedrale položeno je 37 narcisa, prenosi dnevni list The Age.


U svom govoru, nadbiskup Philip Freier je kazao da obitelji i prijatelji zaslužuju znati zašto su njihovi voljeni mrtvi.




»Naš osjećaj za pravdu sigurno će biti povrijeđen ukoliko nitko ne istupi i preuzme odgovornost za ovo što se dogodilo«, rekao je nadbiskup.


Premijer australske savezne države Viktorije Denis Napthine izjavio je da je razgovarao s obiteljima žrtava koje su mu rekle da žele da tijela poginulih budu što prije prenesena u Australiju »kako bi mogli žalovati u privatnosti«.


Novi Zeland šalje u Nizozemsku tri policijska dužnosnika kao pomoć u identifikaciji žrtava, objavila je tamošnja policija. Specijalisti za identifikaciju žrtava katastrofa na putu su za Nizozemsku kako bi se pridružili međunarodnom timu koji predvode nizozemske vlasti u Hilverstumu, kazao je policijski čelnik Barry Taylor. Ta zemlja ima međunarodno priznati stručan tim koji se dokazao u identifikaciji žrtava na Tajlandu koji je 2004. bio pogođen razornim tsunamijem, identifikaciji žrtava šumskih požara koji su u Australiji česti te u snažnom potresu koji je 2011. pogodio novozelandski grad Christchurch.


Malezija također šalje dva dodatna forenzička stručnjaka u Nizozemsku. Oni sa sobom nose DNK uzorke rođaka žrtava koji su poginuli na letu MH17, objavio je izvor malezijskog ministarstva zdravlja.


NOVO 18.20!  Dva zrakoplova sa žrtvama nesreće malezijskog zrakoplova sletjela su u četvrtak u Nizozemsku, dan nakon što su u srijedu stigli posmrtni ostaci prvih žrtava, prema snimkama nizozemske televizije.


Vojni zrakoplovi, nizozemski i australski, s ukupno 74 tijela, sletjeli su rano poslijepodne u zračnu luku Eindhoven na jugu Nizozemske.Nakon protokolarne ceremonije, jednake kao i po dolasku u srijedu, lijesovi s mrtvačkim kolima upućeni su u vojnu bazu u Hilversumu, blizu Amsterdama, gdje će se obaviti identifikacija.Prvih 40 lijesova je stiglo u srijedu, koja je u Nizozemskoj bila proglašena danom žalosti.Prema nizozemskoj policiji, 80 forenzičnih vještaka iz Njemačke, Belgije, Velike Britanije, Australije, Indonezije, Novog Zelanda i Malezije surađivat će sa 120 nizozemskih stručnjaka na identifikaciji tijela, koja bi mogla trajati mjesecima. 

NOVO! 14:16 Britanski istražitelji u četvrtak su počeli analizirati crnu kutiju koja sadrži tehničke podatke leta Boinga 777 Malaysia Airlinesa koji je srušen iznad Ukrajine prošlog tjedna, navelo je britansko ministarstvo prometa.


AAIB, britanski ured za istrage zrakoplovnih nesreća sa sjedištem u Farnboroughu, u zapadnom dijelu Londona, počeo je proučavati »snimač tehničkih podataka leta (drugu crnu kutiju)«, rekao je jedan glasnogovornik ministarstva, prenosi AFP.


On je dodao da će »analizu dobivenih podataka provesti međunarodna ekipa koju vode Nizozemci«.


Prva crna kutija, s razgovorima snimljenim u pilotskoj kabini, preslušana je u srijedu.


»Podaci prve kutije su ‘skinuti’ i sadržavaju vrijedne informacije o letu«, rekli su u srijedu istražitelji nizozemskog Ureda za sigurnost (OVV), istaknuvši da ih još trebaju analizirati.


Crne kutije, koje su ustvari narančaste boje, proruski pobunjenici predali su u noći između ponedjeljka i utorka malezijskim stručnjacima, koji su ih predali Nizozemcima zaduženim za vođenje međunarodne istrage o uzrocima pada zrakoplova.


U međunarodnoj ekipi istražitelja nalaze se 24 osobe iz Ukrajine, Malezije, Australije, Francuske, Njemačke, SAD-a, Velike Britanije, Rusije kao i Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstva (ICAO).


SAD drže da je malezijski Boeing 777, koji je letio između Amsterdama i Kuala Lumpura, srušila raketa ispaljena s područja koje kontroliraju pobunjenici koje podržava Rusija. 


NOVO! 13:02 Više desetaka tijela i posmrtnih ostataka žrtava na letu MH17 očekuje se u četvrtak u Nizozemskoj i dok je prvi zrakoplov napustio Harkiv u podne, drugi bi trebao poletjeti sat i pol kasnije, javljaju agencije.


U Bruxellesu bi za to vrijeme veleposlanici 28 zemalja članica EU-a trebali donijeti odluku o novim sankcijama protiv ruskih pojedinaca i tvrtki zbog ukrajinske krize koja je dodatno produbljena rušenjem malezijskog putničkog zrakoplova iznad istočne Ukrajine.Što se međunarodnih istražitelja tiče, čini se da njihov posao koče sigurnosni problemi na mjestu pada zrakoplova.»Istražitelji su još uvijek u Kijevu i Harkivu, nisu mogli stići na poprište nesreće zbog sigurnosnih problema«, kazala je Sara Vernooij, glasnogovornica nizozemskog ureda za sigurnost OVV koji provodi istragu.»Razgovori su u tijeku«, dodala je i izrazila nadu da će nove informacije imati tijekom dana.Mjesto pada zrakoplova nalazi se u Grabovu, nedalom od Šaktarska, u pobunjeničkom području.Misija OESS-a je na svom twitteru objavila da su njezini promatrači krenuli u četvrtak prema mjestu nesreću, zajedno s malezijskim i australskim stručnjacima.Kako javlja Kijev, Nizozemska i Australija su spremne poslati »policijsku misiju pod okriljem UN-a« kako bi se osiguralo mjesto nesreće i stvorili uvjeti za neovisnu istragu.Na terenu je došlo do zaoštravanja sukoba, a glavni stožer ukrajinske »protuterorističke operacije« je izvijestio o raketama Grad ispaljenih s ruske strane na zračnu luku Luhansk i mjesta Ilinka, Komične i Berezove te mjesto Amvrosivka u području Donjacka.Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk direktno je u razgovoru za BBC optužio Rusiju da je odgovorna za rušenje barem jednog ukrajinskog zrakoplova.»Drugi je zrakoplov najvjerojatnije srušem projektilom zrak-zrak. To govori da ga je mogao srušiti samo neki drugi zrakoplov, a sigurno nije ukrajinski«, kazao je Jacenjuk. 

NOVO! 12:14 – Ruski ministar obrane u četvrtak je opovrgao izjavu ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu da je moguće da su projektili koji su srušili dva ukrajinska borbena zrakopova ispaljeni s ruskog teritorija.


»U pokušaju da se obmani javnost, preusmjeri pozornost s katastrofe malezijskog Boeinga 777, maštarije vlasti u Kijevu zaslužuju da ih se uvrsti u Crvenu knjigu vojnih aforizama«, rekao je izvor koji je želio ostati anoniman.


Ukrajina je u srijedu izjavila da su njezina dva lovca, srušena u srijedu na pobunjeničkom području, pogodile rakete ispaljene s ruskog teritorija.


»Naša dva zrakoplova srušena su na visini od 5.200 metara. Po prvim informacijama, rakete su ispaljene s ruskog teritorija«, priopćilo je ukrajinsko Vijeće za nacionalnu sigurnost i za obranu.


Ta dva lovca Suhoj Su-25 srušena su u zoni desetak kilometara udaljenoj od mjesta pada malezijskog zrakoplova s 298 putnika koji je u četvrtak oboren raketom.


Podatak o visini na kojoj su letjela dva zrakoplova važan je budući da su pobunjenici u više navrata tvrdili da ne posjeduju rakete zemlja-zrak dometa većeg od 2500 do 3000 metara.


U međuvremenu, južno i sjeverozapadno od Donjecka, kojeg drže pobunjenici, tijekom noći je odjekivala topnička vatra, a kako jedinice vladinih snaga sve više pritišću separatiste i zbijaju ih prema središtu grada, dio grada znan kao Petrovski ostao je bez električne struje.


Snage odane Kijevu stegnule su obruč oko Donjecka i Luhanska zauzimanjem okolnih sela i predgrađa. Prema priopćenju ukrajinske vojske, vladine trupe ulaze u mjesta Horlivka i Ilovaisk u blizini Donjecka.