Identitet još skriven

Identificiran ubojica američkih novinara Jamesa Foleyja i Stevena Sotloffa

Hina

"Utvrdili smo njegov identitet", rekao je ravnatelj američke savezne policije odgovarajući na novinarsko pitanje o identitetu ubojice koji je govorio s britanskim naglaskom i čije je lice bilo sakriveno na videosnimkama ubojstava



WASHINGTON - Utvrđen je identitet ubojice američkih novinara Jamesa Foleyja i Stevena Sotloffa, za čije su pogubljenje odsijecanjem glave odgovornost preuzeli džihadisti Islamske države, rekao je u četvrtak direktor FBI-ja James Comey.


“Utvrdili smo njegov identitet”, rekao je ravnatelj američke savezne policije odgovarajući na novinarsko pitanje o identitetu ubojice koji je govorio s britanskim naglaskom i čije je lice bilo sakriveno na videosnimkama ubojstava.


Comey nije htio otkriti ime ni nacionalnost Foleyjeva i Sotloffova krvnika.




Teroristička skupina IS preuzela je odgovornost za odrubljivanje glave američkom novinaru Jamesu Foleyju 19. kolovoza i njegovu sunarodnjaku Stevenu Sotloffu 3. rujna. Obojica su bila oteta u Siriji.


Britanski veleposlanik u Washingtonu rekao je koncem kolovoza da je identifikacija njihova ubojice pri završetku. Ubojica na snimci je nosio masku na glavi i bio je odjeven u crno. Svaki put je upućivao prijetnje Baracku Obami ako nastavi udare na IS u Iraku.


“Vraćam se Obama, vraćam se zbog tvoje drske vanjske politike prema IS-u”, rekao je maskirani muškarac na snimci Sotloffova ubojstva, nakon čega je zaprijetio pogubljenjem drugog taoca, Britanca Davida Cawthornea Hainesa. Potonji je ubijen u istim okolnostima, po videosnimci objavljenoj 13. rujna.