Poraz za porazom

ISIS trpi snažne udarce u Siriji: Izgubili kontrolu nad utvrdom u Palmiri

Hina

Reuters

Reuters

No, iako džihadistička organizacija vojno uzmiče, nije prekinula svoju krvavu terorističku aktivnost, preuzimajući odgovornost za nekoliko napada u petak u kojima je ubijeno više desetaka osoba u Jemenu i Iraku



Radikalna islamistička skupina Islamska država (IS) pretrpjela je ovaj tjedan nekoliko udaraca u Siriji – izgubila je kontrolu nad slavnom utvrdom koja dominira antičkim gradom Palmirom, te je ubijen jedan od njezinih glavnih čelnika.


No, iako džihadistička organizacija vojno uzmiče, nije prekinula svoju krvavu terorističku aktivnost, preuzimajući odgovornost za nekoliko napada u petak u kojima je ubijeno više desetaka osoba u Jemenu i Iraku.


U zaraćenom Jemenu u tri samoubilačka napada autobombom poginule su najmanje 22 osobe u Adenu. U Iraku je smrtno stradalo najmanje 30 osoba kad je samoubojica aktivirao bombu nakon nogometne utakmice u selu južno od Bagdada.




Američki mediji javili su u petak da je u borbama u Siriji ubijen Abdel Rahmane al-Qadouli, kojeg se smatra drugom osobom po važnosti Islamske države. Al-Qadouli je navodno bio na popisu potencijalnih nasljednika šefa IS-a Abu Bakr al-Baghdadija.


Kao i u Siriji, džihadisti su pod pritiskom u Iraku gdje je pokrenuta vojna ofenziva za povrat pokrajine Ninive i njezina središta Mosula, uporišta IS-a. Iračke snage uspjele su u petak osigurati četiri sela južno od Mosula, preuzeta prethodnog dana od džihadista.


U Siriji su prorežimske snage uz podršku ruskog zrakoplovstva ponovno zauzele u petak zračnu luku i polovicu grada Palmire te blokirale cestu koja povezuje grad s Deir Ezorom, još jednim džihadističkim uporištem na sirijskom istoku, po vojnom izvoru. Drugi vojni izvor, koji citira sirijska televizija, javlja da vojska kontrolira nanovo staru utvrdu Palmire.


Rusi su izveli 146 zračnih bombardiranja oko Palmire od utorka do četvrtka.


IS je kontrolirao taj grad i njegove antičke ruševine, svrstane u svjetsku baštinu UNESCO-a, od svibnja 2015.