Napadač je somalski imigrant

IS preuzeo odgovornost za napad u Ohiju

Hina

Reuters

Reuters

Napadač je somalski imigrant i student na tom sveučilištu Abdul Razak Ali Artan. On je u ponedjeljak ozlijedio 11 ljudi, jednu osobu teško, prije no što ga je ubila policija



KAIRO Sunitska džihadistička organizacija Islamska država (IS) preuzela je odgovornost u utorak za napad na sveučilištu u Columbusu u Ohiju u kojemu se napadač zaletio automobilom među prolaznike a zatim ih napadao nožem.


Napadač je somalski imigrant i student na tom sveučilištu Abdul Razak Ali Artan. On je u ponedjeljak ozlijedio 11 ljudi, jednu osobu teško, prije no što ga je ubila policija.


Novinska agencija AMAQ odana IS-u objavila je fotografiju Alija Artana te tekst u kojem kaže da je »brat Abdul Razak Ali Artan, Bog ga prihvaća, izveo napad u Ohiju. Bio je student na trećoj godini sveučilišta«, navodi agencija.




Artan, rođen u Somaliji, imao je dozvolu stalnog boravka u SAD-u, a u zemlju je došao 2014., rekao je savezni dužnosnik želeći ostati anoniman.


Istražitelji vjeruju da je Artan možda živio sedam godina u Pakistanu, naveo je dužnosnik. Somalski izbjeglice često provedu neko vrijeme u Pakistanu prije dolaska u SAD, dodao je.


Artan je u ponedjeljak ujutro ozlijedio 11 ljudi, među njima jednu osobu teško, prvo zaletjevši se u prolaznike automobilom, a zatim napadajući ih nožem. Ustrijelio ga je policajac tog sveučilišta koji je brzo intervenirao.


Lokalni mediji su prvo javili da je riječ o pucnjavi u kojoj je ozlijeđeno više osoba, ali je kasnije ta informacija ispravljena.


Kako navode američka glasila, Artan je nekoliko minuta prije napada na Facebooku objavio prijetnje SAD-u.


»Dosta je. Ameriko! Prestani se uplitati u zemlje svijeta, napose u muslimansku zajednicu. Nismo slabi. Nismo slabi, imaj to na umu«, napisao je u poruci, kako prenosi mreža ABC, na stranici Facebooka koja je poslije uklonjena. »Nećete imati mira sve dok muslimane ne pustite na miru.«


Članovi somalske zajednice na sveučilištu osudili su taj napad.