Terorizam

IS potvrdio napad na danske policajce koji je izveo krijumčar bosanskog podrijetla

Hina

Napad na policajce dogodio se u srijedu navečer u kopenhaškoj četvrti Christinia, koja je poznata kao velika tržnica kanabisa / Reuters

Napad na policajce dogodio se u srijedu navečer u kopenhaškoj četvrti Christinia, koja je poznata kao velika tržnica kanabisa / Reuters

Agencija Amaq, propagandno tijelo džihadističke organizacije, ustvrdila je da je ubijeni »vojnik IS-a«, 25-godišnji danski državljanin identificiran u medijima kao Mesa Hodzic



KOPENHAGEN Teroristička skupina Islamska država (IS) preuzela je u petak odgovornost za napad na danske policajce koji je izveo krijumčar droge bosanskog podrijetla, a ubijen je pri policijskom uhićenju.


Agencija Amaq, propagandno tijelo džihadističke organizacije, ustvrdila je da je ubijeni »vojnik IS-a«, 25-godišnji danski državljanin identificiran u medijima kao Mesa Hodzic.


»Počinitelj napada na policajce u Kopenhagenu (…) izveo je tu operaciju kao odgovor na pozive za napade u državama koalicije«, dodaje Amaq.




Međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama izvodi napade na džihadiste u Siriji i Iraku.


Napad na policajce dogodio se u srijedu navečer u kopenhaškoj četvrti Christinia, koja je poznata kao velika tržnica kanabisa.


Kada je policijska ophodnja za borbu protiv narkotika pokušavala privesti muškarca, on je otvorio vatru i ranio dvojicu policajaca od kojih je jedan još u kritičnom stanju, te jednog prolaznika. Napadač je ubijen dan poslije pri uhićenju.


Prema javnoj televiziji kod njega je pronađeno pedesetak kilograma hašiša i tri kilograma skunka.


Istraga je pokazala da je »on očito imao veze sa skupinom Millatu Ibrahim koja potječe iz Njemačke, ali ima ogranak u Danskoj i simpatizira IS.