Povijesni referendum

I škotski sportaši podijeljeni: Murray za neovisnost, Ferguson protiv

Hina

"Danas je veliki dan za Škotsku. Jedva čekam rezultate. Idemo to napraviti," objavio je Murray na Twitteru



 LONDON – Brojni škotski sportaši i sportski dužnosnici podijeljeni su oko pitanja treba li Škotska na današnjem referendumu izglasati neovisnost ili ostati u sklopu Velike Britanije.


Najbolji britanski tenisač Andy Murray danima je izbjegavao jasan odgovor poručivši kako ne vjeruje da će se Škotska odcijepiti, ali i da će igrati za Škotsku ukoliko se to dogodi. Međutim, danas je prvi put javno otkrio svoj stav o referendumu.


“Danas je veliki dan za Škotsku. Jedva čekam rezultate. Idemo to napraviti,” objavio je Murray na Twitteru.




Za neovisnu Škotsku izjasnio se i legendarni škotski nogometaš Steve Archibald koji je tijekom karijere nosio i dres Barcelone.


“Vrijeme je da Škotska sama odlučuje o svojoj sudbini. Vrijeme je za našu neovisnost,” poručio je 57-godišnji Archibald, koji je poput Murraya rođen u Glasgowu.


Najuspješniji škotski olimpijac svih vremena i najtrofejniji biciklist na olimpijskim igrama u povijesti, Chris Hoy, nije se htio izjasniti, ali je poručio.


“Škotska nema dovoljno sredstava za natjecanja na najvišoj razini,” poručio je vlasnik šest zlatnih olimpijskih medalja, te 11 zlata sa svjetskih prvenstava.


Protiv škotske neovisnosti oglasili su se bivši menadžer Manchester Uniteda Alex Ferguson i David Moyes, menadžer Rangersa Ally McCoist, kao i bivši kapetan nogometne reprezentacije Barry Ferguson.


“Oko 800.000 Škota, među kojima sam i ja, žive i rade u ostalim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva. Ne živimo u stranoj zemlji, živimo u drugom dijelu obitelji koja čini UK,” poručio je sir Alex Ferguson.


Jednako razmišlja i Moyes.


“Nadam se kako će Škoti glasovati za ostanak u UK,” kazao je Moyes, dok je Barry Ferguson dodao: “Ponosan sam na svoje porijeklo, no uvjeren sam kako je Škotskoj mjesto u Velikoj Britaniji.”


Legenda formule 1 sir Jackie Stewart podržao je ideju o referendumu uz tvrdnju kako ‘Škoti imaju pravo odlučivati o svojoj sudbini,”. Međutim, Stewart nije želio otkriti hoće li izaći na referendum i glasovati.


“Ja nemam mišljenje jer sam apolitična osoba. Već godinama ne izlazim na nikakve izbore,” poručio je Stewart.