Opet Tajani

Hrvatski europarlamentarci traže Tajanijevu ostavku zbog izjava o fašizmu: ‘Ne zaslužuje tu funkciju’

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula podsjeća na Tajanijeve revizionističke izjave o »talijanskoj Istri i Dalmaciji« i ponavlja zahtjev za ostavkom predsjednika EP-a



ZAGREB/STRASBOURG  Hrvatski europarlamentarci iz redova socijaldemokrata, liberala i Zelenih traže ostavku predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija zbog njegovih izjava o Mussolinijevom fašističkom režimu.


Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani u četvrtak je u razgovoru za talijanski radio ustvrdio da je talijanski fašistički diktator Benito Mussolini »dok nije objavio rat cijelom svijetu, dok nije donio rasni zakon (….) radio pozitivne stvari da bi se sagradila infrastruktura u našoj zemlji«. »Nisam fašist i nikad nisam bio. No ako želimo biti iskreni izgradio je ceste, mostove, zgrade i sportske objekte«, kazao je za Radio24 Tajani koji je član grupacije Europske pučke stranke (EPP).


Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula podsjeća na Tajanijeve revizionističke izjave o »talijanskoj Istri i Dalmaciji« i ponavlja zahtjev za ostavkom predsjednika EP-a.




»Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani ne može si pomoći, revizionistički ponovno zaziva aveti talijanske fašističke prošlosti. Nakon što je nedavno posegnuo za hrvatskim i slovenskim teritorijem, u intervjuu za talijanske medije rekao je kako je Mussolini činio i dobre stvari. Hrvatski, slovenski i talijanski antifašisti znaju tko je bio Mussolini i kakve su zločine počinili fašisti i njihovi hrvatski i slovenski suradnici«, napisao je Picula na svojoj Facebook stranici i poručio da »ne odustaje od zahtjeva za Tajanijevom ostavkom«.


Najnovije izjave predsjednika Europskog parlamenta Tajanija o nekim navodnim »zaslugama« Mussolinija su za svaku osudu, istaknuo je zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš (GLAS/ALDE), priopćio je ured zastupnika.


»Svako afirmativno govorenje o fašizmu i fašistima umanjuje zla i zločine koje su oni počinili. To niti jedan visoki dužnosnik, a pogotovo predsjednik Europskog parlamenta, ne smije govoriti«, poručuje Radoš.


»Ne može se protiv neofašista boriti tako da se preuzimaju njihovi stavovi«, naglašava Radoš te upozorava kako »Tajani nije, sa svojih internetskih stranica i društvenih mreža, povukao ni svoje ranije izjave o »talijanskoj Istri« i »talijanskoj Dalmaciji«.


»Zahtjev za njegovom smjenom, koji smo kao zastupnici pokrenuli, i dalje stoji. Na našim je kolegama iz Europske pučke stranke, uključujući i naše kolege iz HDZ-a, da doista pokrenu postupak smjenjivanja i micanja Tajanija s mjesta predsjednika Europskog parlamenta«, zaključuje Radoš.


Tajanijeve izjave oštro osuđuje i Ivan Jakovčić (IDS/ALDE).


«Tajani je još jednom svojim izjavama potvrdio da nema pravo biti predsjednik Europskog parlamenta«, ističe zastupnik Jakovčić.


Tu časnu funkciju Tajani koristi da bi relativizirao fašističke ideje i ostavštinu Benita Mussolinija kao i sve ono što se događalo prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata, ocjenjuje Jakovčić.


»Predsjednik Europskog parlamenta ne smije to činiti. Zbog takvih izjava Tajani ne zaslužuje tu funkciju«.


Jakovčić kaže da on, kao zastupnik u EP-u, ne može smijeniti Tajanija ali da ga »može smijeniti Europska pučka stranka, njegova politička grupacija«. »Očekujem da HDZ i europski pučani (EPP) zaista pokrenu smjenu Tajanija jer ovo više nema nikakvog smisla«, ističe zastupnik Jakovčić, priopćio je ured zastupnika.


Zastupnik Zelenih Davor Škrlec je na svom Twitter računu ponovio zahtjev da Tajani da ostavku i prenio ocjenu čelnika Zelenih Phillipea Lambertsa da »netko tko vidi zasluge u ubilačkom fašističkom režimu nije dostojan ostati predsjednik Europskog parlamenta«. »Tajani mora povući svoje izjave ili otići« poručuju Zeleni.