Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 27
Sutra: 5° 5° 27
13. prosinca 2019.
Na vlastiti zahtjev

Hrvatska predsjednica nenajavljeno posjetila Ahmiće i Križančevo Selo

Hrvatska predsjednica nenajavljeno posjetila Ahmiće i Križančevo Selo
Hrvatska predsjednica nenajavljeno posjetila Ahmiće i Križančevo Selo
Autor:
Objavljeno: 18. siječanj 2018. u 13:09 2018-01-18T13:09:00+01:00

 Hrvatska predsjendica Kolinda Grabar-Kitarović na osobni je zahtjev u četvrtak posjetila Ahmiće i Križančevo selo kod Viteza u središnjoj Bosni i tamo odala počast Bošnjacima i Hrvatima ubijenim u sukobima Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 1993.
Bez ikakve najave i uz najveću moguću diskreciju predsjednica Grabar-Kitarović s pratnjom obišla je Ahmiće i Križančevo selo a novinari koji prate njen posjet tek su naknadno informirani o toj gesti koju je mogao zabilježiti samo službeni fotograf predsjedničina ureda.

Na spomen obilježja predsjednica je položila bukete cvijeća i poklonila se žrtvama a potom produžila ka Novoj Biloj i Vitezu gdje je imala ranije najavljene susrete s gospodarstvenicima i zaposlenima u bolnici »Fra Mato Nikolić« čiji rad financijski pomaže hrvatska vlada.
Imam džamije u Ahmićima Mahir Husić je kazao je lokalnim medijima kamo se hrvatska predsjednica zahvalila domaćinima na dočeku.
»Ovo je veoma značajna Kolindina poruka koja poziva na mir i suživot na ovim prostorima. Položila je cvijeće i pomolila se za duše žrtava«, kazao je Husić kako ga citira portal Klix.

U napadu postrojbi HVO na Ahmiće sredinom travnja 1993. godine ubijeno je 116 civila bošnjačke nacionalnosti uključujući 32 žene i 11 djece.
U napadu Armije BiH na obližnje Križančevo selo u prosincu 1993. godine ubijena su 44 Hrvata među kojima su bili pripadnici HVO ali i starci, žene i djeca.
Nakon što je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zbog ratnih zločina osudio šest bivših lidera Herceg-Bosne bošnjački su dužnosnici i nevladine organizacije isticali kako bi posjet Ahmićima i odavanje počasti žrtvama koje su tamo ubijene imao veliki simbolički značaj koji bi pridonio pomirenju među narodima.
Na odavanje počasti žrtvama iz Ahmića predsjednicu Grabar-Kitarović javno je pozvao i bivši predsjednik Ivo Josipović koji je to osobno učinio ranije u vrijeme svog predsjedničkog mandata.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dobrovoljni mirovinski fondovi uz prinose donose i porezne olakšice te državna poticajna sredstva