Ivan Lovrić

Hrvat usporedio cijene hrane u Hrvatskoj i Njemačkoj. ‘Gdje je jeftinije? Vidite i sami…’

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot YouTube

Foto Screenshot YouTube

Ukupno gledajući, dok je Ivan za proizvode u Njemačkoj potrošio 131,54 kune, njegova supruga u Hrvatskoj za iste te proizvode potrošila je 150,03 kuna



Hrvat koji je preselio u Njemačku napravio je usporedbu cijena proizvoda u Njemačkoj i Hrvatskoj. Prije pet godine preselio se u njemački grad Allensbach, a u novom videu na YouTubeu došao je do zaključka da su u Njemačkoj proizvodi još uvijek barem “minimalno jeftiniji” nego u Hrvatskoj.


Odlučio je ispitati tvrdnju da je sve u Njemačkoj jeftinije i povoljnije nego u Hrvatskoj. Kupio je svakodnevne namirnice poput mlijeka, kruha, vode, jaja, špageta, sira, pasirane rajčice, Coca-Cole…


Pritom je pazio da proizvodi budu od istog proizvođača te da je riječ o trgovini koja postoji i u Hrvatskoj. Cilj mu je bio napraviti ispravnu usporedbu, prenosi net.hr.




Za kruh ciabattu u Hrvatskoj je potrebno izdvojiti 5 kuna i 99 lipa, a u Njemačkoj 69 centi, tj. 5 kuna i 13 lipa, za tost treba u Hrvatskoj izdvojiti 6,99 kune, a u Njemačkoj 69 centi, što je također 5,13 kuna. Vrećicu smrznutog pomfrija u Hrvatskoj su platili 9,99 kuna, a u Njemačkoj 1,19 eura, što je 8,85 lipa, dok su mlijeku u Hrvatskoj platili 4,99 lipa, a u Njemačkoj 62 centa, što je 4,61 kunu.


Ukupno gledajući, dok je Ivan za proizvode u Njemačkoj potrošio 131,54 kune, njegova supruga u Hrvatskoj za iste te proizvode potrošila je 150,03 kuna.


– Proizvodi koje smo ja i supruga kupili jeftiniji su u Njemačkoj nego u Hrvatskoj. S obzirom na to da su u Hrvatskoj još uvijek plaće dosta manje nego u Njemačkoj, možete sami zaključiti da je to još uvijek dosta velika razlika, zaključuje Lovrić.


Pogledajte video.