Napeto s obje strane granice

Hrvat u Novom Sadu žrtva srpskih nacionalista: “Kažu da sam ustaša kojeg je poslala obavještajna služba”

Dražen Ciglenečki

Na fasadi tvrtke Stanka Krstina, vijećnika Hrvatskog nacionalnog vijeća,  više puta su osvanuli grafiti poput »Ustaše, napolje«. Čak su ga i inspektori reketarili, a jednom, je propucano i staklo na obiteljskoj kući



ZAGREB  Stanko Krstin, vijećnik Hrvatskog nacionalnog vijeća koji živi u Novom Sadu, upozorava da je žrtva nacionalističkih ispada. Njegovu izjavu o tome agenciji Beta prenijeli su jučer brojni mediji u Srbiji, vjerojatno i zato što Krstin nije anonimac nego vlasnik ozbiljne tvrtke Pre-Print i predsjednik Unije poslodavaca Vojvodine (UPV). U razgovoru s njim pokušali smo doznati na što se on točno žali. Krstin je još od 2009. na meti Nikole Aleksića, direktora Ekološkog pokreta iz Novog Sada, koji ga optužuje da u svojoj tiskari koristi i neke po zdravlje opasne kemikalije.


Zategnuti odnosi


– Govori da trujem djecu, pse i golubove, da dobivaju rak, rekao nam je Krstin. Na zgradi u kojoj je smješten Pre-Print više su puta osvanuli grafiti poput »Ustaše, napolje«, a Krstin tvrdi da mu je jednom i propucano staklu na obiteljskoj kući. Usto, Hrvat rodom iz Odžaka pokraj Sombora navodi da su ga svojedobno neki inspektori reketarili. 


– Što se grafita tiče, oni su proizvod plašenja građana. Na plodno pada kad im se kaže da sam ja ustaša kojeg je poslala hrvatska obavještajna služba. Sada su odnosi Hrvatske i Srbije zategnutiji, pa je zgodno mene proglasiti ustašom. MUP, međutim, nikad ništa nije poduzeo u moju zaštitu. Ali, sada konačno imam u rukama nešto konkretno protiv ljudi koji me maltretiraju godinama, ispričao nam je Krstin.




Riječ je o tome da je na njegu stranu stala Brankica Janković, povjerenica za zaštitu ravnopravnosti. Počelo je tako da je spomenuti Aleksić u prosincu prošle godine uputio Uniji poslodavaca Srbije (UPS) predstavku s namjerom da diskreditira Krstina. Povod je bio njihov prosvjed zbog navodno povlaštenog statusa hrvatskih poslodavaca u Srbiji.


»Dužni smo vas izvijestiti da vi i u vlastitim redovima imate hrvatske kadrove koji upravo rade na tome i koji su doprli do samog vrha UPV-a i članstva u UPS-u. Predsjednik UPV-a je hrvatski vijećnik Hrvatskog nacionalnog vijeća Vojvodine, a to vijeće sigurno nije osnovano da bi širilo hrvatsku kulturu u Srbiji. Da bi se uspješno izborili protiv nelojalne konkurencije u vlastitoj zemlji, smatramo da biste prvo trebali očistiti svoje redove«, napisao je Aleksić u predstavci, u kojoj je ponovio optužbe o štetnim kemikalijama u Pre-Printu. 


Izrečena opomena


Prije dva mjeseca povjerenica za zaštitu ravnopravnosti donijela je mišljenje prema kojem Nikolić u predstavci »izrazio ideje i stavove koji su uznemirujući i ponižavajući i kojima se vrijeđa dostojanstvo Stanka Krstina, kao i drugih pripadnika i pripadnica hrvatske nacionalne manjine, te krši Zakon o zabrani diskriminacije«.


Povjerenica je preporučila Nikoliću da se u roku 15 dana pismom ispriča Krstinu, sastane se s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća kako bi se informirao o njihovom radu i da ubuduće ne vrijeđa pripadnike hrvatske nacionalne manjine. Kako se Nikolić oglušio o te preporuke, povjerenica mu je 11. kolovoza izrekla opomenu i dali novi rok od 30 dana za izvršenje preporuke.


 – Nacionalista će uvijek biti, ali važno je da funkcioniraju institucije, zaključuje Krstin.