Ništa mu ne mogu

Hrvat je, priznaje: Do šefa policije u BiH s lažnom diplomom koju je kupio u sali za svadbe

Portal Novilist.hr

Foto Granična policija BiH

Foto Granična policija BiH

Zoran Galić je priznao u jednom radijskom programu da ima lažnu diplomu, a na tom temelju je u hipu magistrirao, a zatim i doktorirao na Fakultetu za poslovne studije u Banjoj Luci



SARAJEVO BiH potresa afera s lažnim diplomama, nakon što je novinarska sarajevskog Žurnala otkrila kako je organizirana ova rabota. Bez prisutnosti ijednom satu, za samo 17 dana, u vrijeme novogodišnjih praznika, završila je srednju medicinsku školu. I to s vrlo dobrim uspjehom, a preko posrednika je uspjela kupiti diplomu koja je priznata u BiH, ali i u EU.


Novinari su istragu pokrenuli nakon što je Žurnal dobio dokumentaciju policijskih i pravosudnih agencija u kojima je navedeno kako se na području FBiH prodaju diplome srednjih škola, te kako je, uglavnom, sve u direktnoj vezi s Centrom za obrazovanje iz Širokog Brijega.


U jeku te afere koja potresa BiH i otvara vrlo teška pitanja, tiho se sprema posebno osjetljiv slučaj. Upravo je otvoren natječaj za direktora Federalne uprave policije i na to mjesto, koje pripada Hrvatima, sprema se zasjesti Zoran Galić. Njegova kandidatura zasad nije osporena, a političko zaleđe daje mu jamstvo da će na važnu funkciju biti i izabran. A riječ je o čovjeku s dokazano lažnom diplomom, sinonimu za državne službenike koji su do diplome došli na privatnom fakultetu, piše Slobodna Dalmacija.


Nisu mu priznali, pa je otišao u Srpsku




Zoran Galić bivši je ravnatelj policije Zapadnohercegovačke županije i danas ravnatelj Granične policije BiH. Njegova diploma s iskompromitiranog FABUS-a (Fakulteta za uslužne djelatnosti) iz Sremske Kamenice je lažna. Diplome koje su se masovno prodavale u svadbenom salonu restorana “Otok” u Grudama, Županija nije priznavala, pa ju je Galić nostrificirao u Republici Srpskoj.


Hrvatski narod u BiH tako na funkcijama ima ljude kojima je Srbija dala lažne diplome, a srpski fakulteti u BiH lažnu vjerodostojnost.


Zoran Galić je priznao u jednom radijskom programu da ima lažnu diplomu, a na tom temelju je u hipu magistrirao, a zatim i doktorirao na Fakultetu za poslovne studije u Banjoj Luci.


Diplomu koju je, inače, moglo nostrificirati samo Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa Zapadnohercegovačke županije, FABUS je nostrificirao i prije nego ju je Galić dobio. Danas je Zoran Galić ujedno i izvanredni profesor na privatnom fakultetu “Logos” u Mostaru, koji je također u obradi sigurnosnih službi zbog prodaje diploma. Istražitelji su utvrdili da se do diploma na “Logosu” može doći, bez pohađanja nastave, za iznose od 18.000 do 22.000 konvertibilnih maraka (do 90.000 kuna).


Proziva ga se bez rezultata


Godinama se Galića proziva, ali bez ikakvih rezultata. Štoviše, umjesto da ga se sankcionira, on bi ovih dana trebao postati prvi federalni policajac. Tako bi se vlasnik najobjavljivanije svjedodžbe iz te fotelje trebao hvatati u koštac s pošasti prodaje lažnih srednjoškolskih i fakultetskih diploma.


Nova afera u BiH razotkriva i povezanost pravosuđa i obrazovne mafije. Za razliku od novinara, Tužilaštvo BiH, bez ijedne poduzete radnje, u rekordno kratkom roku, odbilo je voditi istragu jer nema “osnovane sumnje” da se u školama iz Širokog Brijega i Srednje Bosne prodaju diplome.


Nije nevažno da je vršiteljica dužnosti glavne državne tužiteljice Gordana Tadić u bliskim rodbinskim vezama s visokopozicioniranim HDZ-ovcem Mijom Krešićem, a najmanje jedan pravni savjetnik zaposlen u Tužilaštvu BiH honorarne poslove obavlja u jednoj od obrazovnih ustanova koje su u vlasništvu Ivana Ševe.


Izvjesni Nermin Halilagić diči se u biografiji da je od 2014. bio profesor Visoke škole “Logos centar” Mostar, a od 2016. docent na Pravnom fakultetu u Vitezu.


U pitanju su obrazovne institucije koje su u vlasništvu Ševe i koje se, u kontekstu prodaje diploma, spominju u Informaciji SIPA-e koja je dostavljena Tužilaštvu BiH. I novinarima, piše Slobodna Dalmacija.