Iskorištavanje radnika u Tesli

Hrvat i Slovenac izgubili tužbu protiv Elona Muska: ‘Zlostavljao nas je i prijetio deportacijom’

Portal Novilist.hr

Foto Reuters

Foto Reuters



SAN JOSE Hrvat i Slovenac tužili su Teslu zbog iskorištavanja stranih radnika, ali izgubili su na sudu, zbog čega moraju platiti sudske troškove, objavio je B92.


Slovenac Gregor Lešnik tvrdio je da mjesečno radio preko 250 sati za manje od 950 dolara, osjetno manje čak i od američke minimalne plaće. U tužbi koju je podnio zajedno s hrvatom Stjepanom Papešom, spomenuo je da je Elon Musk, vlasnik Tesle, američkog automobilskog diva, svojim radnicima prijetio deportacijom, ako nadležnim institucijama prijave zlostavljanje.


Lešnik i Papeš tužili su Teslu, ali i tvrtku Eisenmann, koju je Musk angažirao kao podizvođača radova. Preko te tvrtke u ožujku 2015.godine stigli su u SAD, zajedno sa 140 stranih radnika iz Slovenije i Hrvatske zbog angažmana u Teslinoj tvornici.




Godinu poslije Lešnik je na radnom mjestu pao s trećeg kata i slomio obje noge, a pretrpio je i ozbiljan potres mozga zbog čega je od kompanije dobio isplatu od 550.000 dolara.


Nakon 550.000 dolara odštete, zajedno s Papešom tužio je Muska za kršenje Zakona o radu zbog iskorištavanja stranih radnika. Sudac američkog suda u gradu San Jose, koje je bilo nadležno za slučaj, presudio je da su Lešnikova potraživanja već bila uključena u nagodbi 2016. godine, zbog čega je izgubio spor i dužan je podmiriti sudske troškove.


Očekivalo se da će njihova tužba biti gruda snijega koja će jednoga dana pokrenuti lavinu koja će baciti potpuno drugačije svjetlo na sjajni svijet Silicijske doline. Naime, američki mediji posljednjih godina intenzivno su pisali o izrabljivanju radnika iz Jugoistočne Europe, pogotovo iz Slovenije i Hrvatske, koji rade u teškim i zakonski neprihvatljivim uvjetima u američkoj autoindustriji, javlja B92.