Guverner Ohija spašava obraz republikanaca

Hrvat Kasich ustao protiv “rata protiv siromašnih”

Denis Romac

John Kasich nije prvi republikanac koji je iskazao zabrinutost smjerom kojim ide njegova stranka, ali je ovo prvi put da na to upozorava političar njegova ranga i autoriteta



Zahvaljujući vodstvu republikanske stranke prošlog je tjedna ukinuta pomoć u bonovima za hranu koju je dobivalo skoro 50 milijuna najsiromašnijih Amerikanaca. Ukidanje programa pomoći u hrani (SNAP) – najvećeg takvog programa namijenjenog siromašnom i nemoćnom stanovništvu, prema kojem četveročlana obitelj ima pravo na bonove u vrijednosti 278 dolara na mjesec – pogodit će, primjerice, milijun starijih Njujorčana ili, recimo, nekoliko milijuna djece u siromašnim obiteljima u Kaliforniji ili Teksasu.


Ta mjera, kojom nije produljena 2009. godine uvedena pomoć u bonovima za hranu za najsiromašnije (koji, inače, ni u kojem slučaju nisu mogli biti zamijenjeni za gotovinu), samo je jedan od ustupaka na koje je morala pristati administracija Baracka Obame, ucijenjena od strane republikanske stranke, koja u zamjenu za zeleno svjetlo za nastavak zaduživanja zemlje i odustajanje od proračunske blokade inzistira upravo na kresanju socijalnih izdataka i programa za siromašne.


A takva politika republikanske stranke uzela je toliko maha da ju je John Kasich, ugledni američki republikanac hrvatskog porijekla i guverner Ohija, ovih dana otvoreno nazvao »ratom protiv siromašnih«. »Zabrinut sam zbog činjenice da je ovdje riječ o ratu protiv siromašnih«, kazao je Kasich razgovoru za New York Times. »Da ako si siromašan, to znači da si nesposoban i lijen«, bacio je Kasich rukavicu u lice republikanskom rukovodstvu u Washingtonu, koje je već dulje vrijeme pod snažnim utjecajem ekstremnog pokreta Tea Party, kojem formalno ili neformalno pripada 40 do 50 republikanskih članova Predstavničkog doma Kongresa.


Radnički korijeni




Ekonomist i nobelovac Paul Krugman u svojoj kolumni u New York Timesu, koju je posvetio upravo republikanskom »ratu protiv siromašnih«, primijetio je da Kasich nije prvi republikanac koji je iskazao zabrinutost smjerom kojim ide njegova stranka, ali je ovo prvi put da na republikansko neprijateljstvo spram siromašnih upozorava političar njegova ranga i autoriteta.


Kasich je guverner Ohija, jedne od ključnih američkih država koje određuju pobjednika američkih predsjedničkih izbora, a na prošlim izborima odnio je spektakularnu pobjedu nad dotadašnjim guvernerom, demokratom Tedom Stricklandom.


Kasichevi preci došli su u Ameriku kao i većina njihovih sunarodnjaka, trbuhom za kruhom. Najprije su se skrasili u velikoj hrvatskoj zajednici u Pittsburghu, da bi Kasich potom preselio u Ohio, gdje je i postao republikanac. Unatoč političkom uspjehu, Kasich se nije odrekao svojih radničkih korijena, niti je zaboravio da su radišnost i upornost važne za uspjeh.


Svojim »suosjećajnim konzervativizmom« u politici Kasich dokazuje da biti republikanac ne znači izgubiti socijalnu osjetljivost. Pomoći siromašnima, kako kaže Kasich, važnije je od pitanja jesmo li uspjeli smanjili državne troškove. Otvoreno kritizira tezu da socijalni programi stvaraju »ovisnost« i potiču nerad i lijenost, koja je danas naširoko prihvaćena među njegovim republikancima.


Socijalno osjetljiv


No Kasich ne ostaje samo na riječima. Tako je prošlog tjedna odlučio zaobići zastupnike vlastite stranke i u Ohiju proširiti program Medicaid, jedan od ključnih programa zdravstvene reforme, čime je zdravstveno osiguranje dobilo oko 300 tisuća stanovnika te savezne države koji ga ranije nisu imali.


– Ne želim prihvatiti da trebamo zanemariti one koji su najranjiviji u našoj državi, kazao je pomalo proročanski Kasich – čiji se brat nalazi u jednoj instituciji za mentalno bolesne – no njegov socijalno osjetljivi, kršćanski konzervativizam nije uvijek nailazio na odobravanje. Konzervativni Wall Street Journal, primjerice, otvoreno mu se izrugivao, prozivajući ga »apostolom Kasichem«.


Milijuni Amerikanaca ne bi mogli preživjeti bez državne pomoći za siromašne, koja sada iznosi 80 milijardi dolara, što je triput više nego što je iznosila na početku mandata Georgea Busha mlađeg. Broj zahtjeva za pomoć snažno je povećan zadnjih nekoliko godina, od izbijanja ekonomske krize, a zastrašuje podatak da čak 35 posto Amerikanaca živi na pragu siromaštva. No unatoč Kasichevoj pobuni protiv republikanskog vodstva i protivljenja »ratu protiv siromašnih«, jedini republikanski recept za izlaz iz takve situacije zasad je smanjenje izdataka za pomoć siromašnima, i to svake godine za četiri milijarde dolara.