Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 1
Sutra: 20° 20° 1
20. travnja 2019.
Predizbori Socijalističke stranke

Hollande protukandidat Sarkozyju na izborima 2012.?

Francois Hollande / Foto REUTERS
Francois Hollande / Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 10. listopad 2011. u 10:46 2011-10-10T10:46:29+02:00

PARIZ Umjereni ljevičarski zastupnik Francois Hollande pobijedio je u nedjelju u prvom krugu predizbora u Socijalističkoj stranci (PS) za predsjedničku nominaciju u Francuskoj i učvrstio svoju poziciju kao favorit za nasljednika konzervativnog predsjednika Nicolasa Sarkozyja

Više od dva milijuna ljudi glasovalo je na prvim predizborima u Francuskoj organiziranima u američkom stilu. Kako bi izabrao svog predsjedničkog kandidata koji bi se na izborima 2012. trebao suprotstaviti Sarkozyju, PS je organizirao prve otvorene predizbore na kojima je mogao sudjelovati svaki birač lijeve orijentacije koji je platio jedan euro. Socijalistička stranka je objavila preliminarne rezultate koji pokazuju da Hollande vodi s 39 posto glasova ispred predsjednice te stranke Martine Aubry koja je osvojila 31 posto. Drugi krug predizbora održat će se 16. listopada budući da nijedan kandidat u prvome krugu nije osvojio natpolovičnu većinu.  Hollande je favorit za pobjedu u drugome krugu, a suprotstavit će mu se Aubry, kći bivšeg predsjednika Europske komisije Jacquesa Delorsa.

Ispitivanja javnog mišljena predviđaju da Hollande ne samo da će pobijediti na socijalističkim predizborima nego da će pobijediti Sarkozyja na predsjedničkim izborima u travnju iduće godine. Ako se ta predviđanja ostvare, on će biti prvi socijalistički čelnik u Elizejskoj palači nakon 17 godina. 

Iza Hollandea i Aubry, treće je mjesto sa 17 posto glasova osvojio Arnaud Montebourg, vođa ljevice u stranci koji zagovara deglobalizaciju.

Segolene Royal, bivša Hollandeova izvanbračna partnerica koja je bila kandidat socijalista na predsjedničkim izborima 2007., ostvarila je prilično loš rezultat, oko sedam posto, ispred Manuela Vallsa, predstavnika desnog krila PS-a koji je osvojio pet posto glasova.

Kandidati i šef Socijalističke stranke Harlem Desir opisali su odaziv na predizborima kao trijumf demokracije, stranke i njezinog budućeg predsjedničkog kandidata.

Hollande je nakon rezultata ostvarenog u nedjelju pozvao sve birače da ga podrže u drugom krugu 16. listopada

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš