Obećanje

Hollande pod pritiskom desnice obećao da u Francuskoj više neće biti izbjegličkih logora

Hina

Reuters

Reuters

 Francuski predsjednik Francois Hollande je, pod pritiskom desnice, u subotu još gorljivije ponovio obećanje o borbi protiv ilegalne migracije, kazavši da će ukloniti izbjegličko naselje blizu Calaisa i spriječiti podizanje sličnih logora u Francuskoj u budućnosti. »U Francuskoj neće biti izbjegličkih logora«, rekao je Hollande, dva dana prije svojeg prvog posjeta ozloglašenoj »Džungli«, kampu blizu Calaisa u kojem živi između 7000 i 10.000 migranata.

Socijalistički čelnik ponovio je obećanje o tomu da će »u potpunosti« ukloniti »Džunglu« te da će za tražitelje azila u Francuskoj podići »prihvatne centre«.


Hollandeova vlada obećala je da će »Džunglu» ukloniti prije zime. U tijeku je niz priprema koje upućuju na to da bi operacija mogla započeti uskoro.Pitanje migranata ključno je u njegovu četverogodišnjem predsjedničkom mandatu. Francuski je predsjednik bio prisiljen zauzeti jasan stav o tom pitanju, zbog pritiska njegova konzervativnog prethodnika Nicolasa Sarkozyja, koji se nada ponovnom povratku na predsjedničko mjesto, kao i čelnice francuske ekstremne desnice Marine Le Pen. Svi oni govore o sigurnosti, domoljublju i nacionalnom interesu, vodeći ranu kampanju za predsjedničke izbore koji će se održati iduće godine.»Osigurat ćemo ljudski, dostojanstven prihvat ljudima koji će zatražiti azil«, rekao je Hollande, dodavši da će oni čiji zahtjevi budu odbijeni »morati napustiti zemlju jer su takva pravila«.

Istaknuo je da će do kraja godine Francuska prihvatiti 80.000 tražitelja azila.