Povijesno neomiljen

Hollande najnepopularniji francuski predsjednik poslije rata

Hina

S postotkom odobravanja od bijednih 13 posto, što je najniže za jednog predsjednika u prvom mandatu od rata, Hollande će morati upotrijebiti sve svoje vještine kako bi okrenuo trend



PARIZ – Francois Hollande ‘došepao’ je u četvrtak do prve polovine svog petogodišnjeg mandata pod tmurnim oblacima neodobravanja i razočarenja. Nikada u povijesti poslijeratne Francuske nijedan predsjednik u prvom mandatu nije bio toliko nepopularan.


Hollande je, politički govoreći, uvijek bio dugoprugaš, a ne sprinter. »Sudite me na kraju mandata«, ponovio je nekoliko puta u posljednje dvije i pol godine iako u zemlji nezaposlenost raste, a ekonomija stagnira, što zajedno dovodi do rasta popularnosti ekstremno desne Nacionalne fronte.


Međutim, s postotkom odobravanja od bijednih 13 posto, što je najniže za jednog predsjednika u prvom mandatu od rata, Hollande će morati upotrijebiti sve svoje vještine kako bi okrenuo trend.


To mu je dodatno otežala Europska komisija u utorak objavivši procjenu iz koje je vidljivo da je francuska ekonomija u većim problemima nego što se ranije mislio.Po Komisiji, francuski proračunski manjak će od 4,4 posto BDP-a ove godine narasti na 4,7 posto 2016., najviše u eurozoni. Vlada u Parizu odgovara da je briselska procjena pesimistična i da će manjak u 2016. biti za postotni bod manji.

Nezaposlenost najveći propust




Ali ako su Francuzi nešto naučili u proteklih 30 mjeseci, onda je to skeptičnost prema ‘vedrim’ ekonomskim prognozama svoje vlade. Za analitičara Yves-Marie Canna jedna od najvećih Hollandeovih pogrešaka je obećanje da će nezaposlenost početi padati do konca 2013.


»Koliki je razmjer njegove pogreške shvatite kad, gledajući podatke, vidite da se dogodilo baš suprotno. U posljednjih 12 mjeseci nezaposlenost je znatno porasla«, naglašava Cann i dodaje da je to prekršeno obećanje dovelo do erozije povjerenja Francuza u njihova predsjednika.


Tih rekordnih 3,4 milijuna nezaposlenih najveći je Hollandeov krimen u očima birača, uključujući i one odane Socijalističkoj stranci. Ni njegova porezna reforma, s dodatnim nametima za najbogatije i olakšicama za najsiromašnije, nije dala rezultata.


Na tiskovnoj konferenciji prije mjesec dana Hollande je ostao nepokolebljiv. »Rezultati kasne, ali će doći«, rekao je i objasnio da »nije lako« provesti reformu rada i srezati potrošnju u zemlji tako tvrdokornoj prema promjenama kakva je Francuska.


U kolovozu je bio prisiljen na promjene u vladi, drugi put u mandatu, pošto su ga dva ministra s lijevog krila stranke, uz potporu desetaka zastupnika, optužila da pretjeruje s mjerama štednje. Hollande je uz pomoć svog premijera s »čvrstom rukom« Manuela Vallsa utišao pobunu.


Ekonomija će presuditi


Lijevo krilo stranke mu je, međutim, i dalje za petama, kao i prevarena i osramoćena bivša prva dama Valerie Trierweiler, koja navodno priprema nastavak svoje priče o odnosima s predsjednikom. Novinar Le Mondea koji prati predsjednikov ured kazao je da Elizejska palača Hollandeovu bivšu smatra »bombom s izvađenim osiguračem«.


Na stranu ljubavni jadi, mediji i analitičari suglasni su da će ekonomija imati zadnju riječ u Hollandeovoj ostavštini i presudnu ulogu u tome hoće li se 2017. kandidirati za još jedan mandat. Po anketi televizije i-Tele, 84 posto Francuza ga više ne želi vidjeti u Elizejskoj palači.


Ali Cann upozorava: »Oni koji su najbolji na pola mandata, rijetko su najbolji na kraju«. A nitko to bolje ne zna od Hollandea, iza čijeg se neučinkovitog imidža krije prepredeni političar na duge staze.


Na upit novinara s posljednje tiskovne konferencije o tome razmatra li prijevremene izbore, Hollande je odlučno odgovorio: »Na pola sam mandata i nikakve ankete, koliko god loše bile, ne mogu prekinuti mandat koji sam dobio od naroda«.