Meksikanci biraju

Hoće li u Meksiku pobijediti populist koji će produbiti sukobe sa SAD-om?

Hina

 Bivši gradonačelnik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador vodi u istraživanjima javnog mnijenja i bit će prvi lijevi političar koji će nakon više desetljeća zasjesti na čelo države ukoliko uspije poraziti vladajuću stranku političkog centra Institucionalnu revolucionarnu stranku (PRI)



CIUDAD DE MEXICO Meksikanci u nedjelju biraju novog predsjednika na izborima na kojima se očekuje da će vlast preuzeti populist koji će donijeti dozu nacionalizma i mogao bi produbiti sukobe sa Sjedinjenim Državama.


 Bivši gradonačelnik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador vodi u istraživanjima javnog mnijenja i bit će prvi lijevi političar koji će nakon više desetljeća zasjesti na čelo države ukoliko uspije poraziti vladajuću stranku političkog centra Institucionalnu revolucionarnu stranku (PRI).


Lopez Obrador predstavljao se kao jedina osoba koja može ‘očistiti’ političku scenu vjerodostojnost koje je poljuljana stalnim skandalima vezanima uz korupciju i bujanje kriminala i usporenim gospodarskim rastom.




“Novi predsjednik Meksika imat će politički i moralni autoritet da od svih zahtijeva ponašanje s integritetom i da poštenje postane prioritet u životu”, kazao je Lopez Obrador na završnom predizbornom skupu u glavnom gradu u srijedu.


Sadašnji predsjednik Enrique Pena Nieto ne može se zbog zakonskih ograničenja više natjecati na predsjedničkim izborima. Njegova popularnost narušena je istragama o navodnim sukobima interesa i pronevjerama u vrhu vladajuće stranke.


Glavni protivnici su mu Ricardo Anaya iz stanke desnog centra Nacionalna stranka akcije (PAN) i kandidat vladajuće stranke PRI Jose Antonio Meade, bivši ministar financija.


Lopez Obrador prema anketama vodi pred njima 20-ak posto.