Nepotizam

Hillary planira zaposliti supruga: Bill Clinton preuzima gospodarstvo SAD-a

Denis Romac

Mali obiteljski biznis - Hillary i Bill Clinton planiraju podjelu posla nakon ulaska u Bijelu kuću / Foto Reuters

Mali obiteljski biznis - Hillary i Bill Clinton planiraju podjelu posla nakon ulaska u Bijelu kuću / Foto Reuters

Mnogi ekonomisti upozoravaju da je upravo Clinton jedan od glavnih krivaca za veliki financijski slom 2008. godine, jer je u njegovo vrijeme provedena deregulacija financijskog tržišta koja je omogućila trgovanje financijskim derivatima



Očekivanim povratkom nekadašnje američke prve dame Hillary Clinton u Bijelu kuću na čelo Sjedinjenih Američkih Država vraća se i nekadašnji predsjednik Bill Clinton, i to ne samo u ulozi supruga buduće predsjednice i bivšeg predsjednika, nego i kao čovjeka koji bi se trebao pobrinuti za novo zlatno doba američkog gospodarstva. Naime, Hillary Clinton najavljuje da će, u slučaju da 8. studenoga bude izabrana za američku predsjednicu, svom suprugu Billu prepustiti zadaću ponovnog oživljavanja američkog gospodarstva.


– Kao što znate, on zna kako to napraviti, kazala je demokratska kandidatkinja za osvajanje predsjedničke nominacije na jednom predizbornom skupu u Kentuckyju. Hillary Clinton tu je nominaciju praktično već osvojila, iako njezin uporni protukandidat i senator iz Vermonta Bernie Sanders još ne odustaje od utrke, nadajući se preokretu na predstojećoj konvenciji demokrata u Philadelphiji, što bi pak bilo ravno političkom čudu.



U nesvakidašnju predsjedničku kampanju ponovo se izravno uključio Barack Obama, koji početkom sljedeće godine napušta Bijelu kuću. U govoru na sveučilištu u New Jerseyu Obama je žestoko napao njujorškog milijardera i najvjerojatnijeg republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, iako ga nije imenovao. Obama je, naime, poručio studentima da »neznanje nije vrlina«, kazavši da »nije u redu kada ne znaš o čemu govoriš«, očito aludirajući na Trumpov antiintelektualizam i populizam.




Obama se kritički osvrnuo i na iluzije o američkim »zlatnim vremenima«, kazavši da ta prošla vremena i nisu bila baš tako zlatna, podsjetivši na probleme poput rasne nejednakosti, siromaštva i neravnopravnosti žena, a kritizirao je i Trumpove planove o podizanju zida duž granice s Meksikom. Obama je kritizirao Trumpa i prije nekoliko dana, kada mu je poručio da zauzimanje Ovalnog ureda »nije reality show«.



Golemo iskustvo


Hillary Clinton nikad nije skrivala da svog supruga neće ostaviti besposlenog u Bijeloj kući, što ne iznenađuje, s obzirom na njegovo golemo političko iskustvo, no sada je prvi put ponudila više detalja o tome kakvu će ulogu bivši predsjednik i njezin suprug dobiti u njezinoj administraciji.


Hillary Clinton vrijeme dok je predsjednik bio njezin suprug, od 1993. do 2001. godine, očito smatra zlatnim godinama američkog gospodarstva.


– U vrijeme kad je moj suprug bio predsjednik svima su rasli prihodi, objasnila je Clinton i dodala da je supruga već zamolila da se vrati iz mirovine na posao i zbog toga što on, kada je riječ o poslovima i gospodarstvu, ima »više ideja nego svi ljudi koje poznaje«.


Nakon najvjerojatnije buduće predsjednice na istu temu oglasio se i sam Bill Clinton, potvrdivši najave svoje supruge.


– Kad Hillary bude izabrana za predsjednicu želim preuzeti zadatak i povesti vas u američku budućnost, kazao je Bill Clinton u Kentuckyju tijekom obilaska tamošnjih ugljenokopa, pomažući u kampanji svojoj supruzi koja je na udaru kritika da je zagovaranjem obnovljivih izvora energije pripomogla zatvaranju tamošnjih rudnika i gašenju brojnih radnih mjesta.


Ne samo formalno


Nema, dakle, sumnje da će Bill Clinton biti vrlo utjecajan u budućem mandatu, naravno ako njegovoj supruzi pođe za rukom pobijediti najvjerojatnijeg republikanskog protukandidata Donalda Trumpa na jesenskim predsjedničkim izborima. Prema špekulacijama američkih medija, bivši predsjednik mogao bi formalno biti imenovan na dužnost veleposlanika za gospodarstvo, no sigurno je da će njegova moć i utjecaj nadilaziti okvire njegove formalne funkcije, baš kao što je i moć njegove supruge u devedesetima daleko nadmašivala njezine formalne dužnosti prve dame, jer je poznato da je Hillary Clinton imala veliki utjecaj na svog supruga, a time i na američku politiku, i to ne samo kad je riječ o zdravstvenoj reformi koju je devedesetih upravo ona, doduše neuspješno, pokušala provesti.


Iako se američko gospodarstvo u drugom mandatu Baracka Obame u potpunosti oporavilo s razmjerno visokim stopama rasta i niskom petpostotnom stopom nezaposlenosti – zbog čega gospodarstvo i nije glavna tema predizborne kampanje koja je u tijeku – gospodarstvo u vrijeme Billa Clintona bilo je u još boljem stanju. Nezaposlenost je potkraj devedesetih u njegovom drugom mandatu bila na povijesno niskoj stopi od samo četiri posto. Bill Clinton zato je ostao upamćen kao jedan od najuspješnijih američkih poslijeratnih predsjednika, barem kad je o gospodarstvu riječ, iako mnogi ekonomisti upozoravaju da je upravo on jedan od glavnih krivaca za veliki financijski slom 2008. godine, jer je u njegovo vrijeme provedena opsežna deregulacija financijskog tržišta koja je omogućila trgovanje financijskim derivatima, nakon čega je kockanje na Wall Streetu postalo uobičajena praksa.