Migrantski val

‘Hej, Grčka, otvorite im vrata…’: Erdogan pozvao Grke da puste migrante dalje u Europu

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Erdogan je kritizirao Grčku da je ilegalno vraćala migrante u Tursku te ih "tukla", "ubijala" i "mučila"



ISTANBUL Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u nedjelju kako bi Grčka trebala dopustiti migrantima da odu u druge europske države, dok rastu napetosti na granici između tih dviju zemalja.


“Hej Grčka, ovi ljudi vam ne stižu kako bi ostali, oni dolaze i idu u druge europske države”, rekao je Erdogan u Istanbulu na obilježavanju Međunarodnog dana žena.


“Zašto vam to smeta?”, dodao je. “Samo im otvorite vrata”.




Erdogan je kritizirao Grčku da je ilegalno vraćala migrante u Tursku te ih “tukla”, “ubijala” i “mučila”.


Turska optužuje grčke snage sigurnosti da su prošli tjedan ustrijelile dva migranta na granici, što Atena odbacuje.


Grčka vlada u nedjelju je objavila noćnu videosnimku s granice na kojoj se navodno vidi kako tursko vojno vozilo uklanja ogradu.


Turski čelnik u ponedjeljak putuje u Bruxelles gdje će se razgovarati o sporazumu između Turske i Europske unije iz 2016., kao i o situaciji na sjeverozapadu Sirije. Sastat će se s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, potvrdio je Erdoganov glasnogovornik.


Ankara i Bruxelles imaju dogovor po kojem Turska zaustavlja migrante na putu prema Europi u zamjenu za europsku financijsku pomoć.


Turska tvrdi da Europa nije ispunila obaveze predviđene dogovorom, a strahuje i zbog novog priljeva izbjeglica zbog sukoba u Idlibu, regiji na sjeverozapadu Sirije.


Erdoganova odluka da otvori put migrantima prema Europi razljutila je grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa koji je objavio da je dogovor između Europe i Ankare “mrtav”.


Micotakis tvrdi da je dogovor propao jer su turske vlasti potaknule trenutnu krizu tako što ohrabruju ili čak pomažu migrantima na putu u Europu.