Dok čeka suđenja

Harvey Weinsten progovorio: Hvali se da je prvi imao filmove koje su producirale žene

P. N.

FOTO/REUTERS

FOTO/REUTERS

Hvalio se i ugovorom kojeg je jednom dao glumici Gwyneth Paltrow.



Holivudski producent Harvey Weinstein (67) je u ekskluzivnom intervju kojeg prenosi Page Six, kazao da bi ga se trebalo pamtiti kao osobu koja je s poslovne strane napravila više za žene od bilo koga drugoga u povijesti. Podsjetimo, više od osamdeset žrtava ga je prijavilo zbog seksualnog uznemiravanja.


Hvalio se i ugovorom kojeg je jednom dao glumici Gwyneth Paltrow koja je i sama jedna od njegovih žrtava.


“Osjećam se kao zaboravljeni čovjek. Napravio sam više filmova koje su producirale žene te filmova o ženama, nego bilo koji drugi filmaš. I to prije trideset godina. Ne pričam o tome sada kada je to moderno. Ja sam to napravio prvi! Pionir sam toga! Sve je to nestalo zbog ovoga što se dogodilo. Moj je rad zaboravljen”, požalio se Weinstein.




Intervju je dao The Postu dok se oporavlja u medicinskom centru u New Yorku, dan nakon trosatne operacije. Za operaciju kaže da je bila velika.


Mogućnost doživotne kazne zatvora


Nije htio razgovarati o optužbama protiv njega, a kaže da je pristao na ovaj intervju samo da dokaže da nije pretjerivao o svojim bolestima.


Prošlog se tjedna na sudu u Manhattanu oslanjao na hodalicu, ali njegovo ga stanje nije spriječilo da nedavno izađe u grad tijekom večeri te u shopping. 


“Želim da ovaj grad prepozna tko sam bio umjesto toga što sam postao”, kazao je.


Weinsten će na sud zbog silovanja šestog siječnja. Optužen je za silovanje dugogodišnje ljubavnice čije ime nije poznato u javnosti, 2013. godine te zbog oralnog seksa bez pristanka za što ga optužuje asistentica produkcije Mimi Haleyi (iz 2006. godine).


Osude li Weinsteina temeljem svih optužnica, mogao bi dobiti doživotnu kaznu zatvora.


Zajedno sa svojim bankrotiranim studijem “The Weinstein Company” s više od trideset žrtava se nagodio. O nagodbi teškoj 25 milijuna dolara, nije htio raspravljati.


Jedna od žena koja je prijavila uznemiravanje, ali nije dio nagodbe, glumica je Gwyneth Paltrow. Paltrow je dobila Oskara za Miramaxov “Shakespeare in Love” iz 1999. godine. Kaže da ju je Weinstein namamio u svoju hotelsku sobu rekavši da je riječ o poslovnom sastanku, te je pokušao masirati. Incident se dogodio 1994. godine kada je glumica imala dvadeset i dvije.


Pričao o humanitarnom radu


“Gwyneth Paltrow je 2003. godine dobila deset milijuna dolara za film ‘View from the Top’. Bila je najplaćenija ženska glumica u neovisnom filmu. Više plaćena nego svi muškarci”, kazao je Weinstein. Riječ je o romantičnoj komediji i njegovoj odluci da glumici plati pozamašan iznos dok je još bio na čelu Miramaxa.


Weinsten se dotaknuo i svog humanitarnog rada. Prisjeća se da ga je Madonna poslala gledati dokumentarac “Paris is Burning” početkom devedesetih. Film o drag kulturi, postao je kultni klasik.


“Shvatio sam prirodu filma i kupio prava na distribuciju. Ista stvar je bila i s filmom ‘Transamerica’ za kojeg je Felicity Huffman dobila nagradu Akademije”. Spomenuti je film izdao studio “The Weinsten Company” 2005. godine, iako Huffman nije osvojila Oscara.


Zatim je nabrajao filmove koje su producirali ili distribuirali “Miramax” i “The Weinsten Company”, a čija je tema bila društvena pravda. 


“Ovo je kompanija koja je uzimala društvene probleme i borila se s njima”, kazao je.


Nakon terorističkog napada na američke Blizance, Weinstein je pomogao producirati humanitarni koncert koji je prikupio 100 milijuna dolara. Novac je išao kroz fondaciju “Robin Hood”, prvim ljudima koji su stigli na mjesto tragedije. Iz izvršnog odbora fondacije je istupio 2017. godine nakon što su se pojavile optužbe.


Page Six prenosi da je Weinsten tijekom intervjua bio “karakteristični nasilnik” koji je prijetio da će okončati sastanak svaki put kada mu se nije svidjelo pitanje. Na pitanje o tome osjeća li da su optužbe poništile sav njegov humanitarni rad, odbrusio je: “Nastavit ću”.


“Od sebe sam napravio uspjeh. Nisam imao novac ali sam izgradio carstvo s Miramaxom i odlučio sam dati nešto zauzvrat. Ako se sjećate tko sam bio tada, možda bi mogli staviti pod upitnik nešto od ovoga”, zaključio je Weinstein.