Sarajevska županija

Handke proglašen nepoželjnom osobom u Sarajevu. Odluka je bila jednoglasna

Hina

Reuters

Reuters

Handke je uoči dodjele Nobelove nagrade u intervjuu za Televiziju Republike Srpske potvrdio kako planira posjet Bosni i Hercegovini, vjerojatno tijekom proljeća iduće godine.Kazao je kako zapravo kani doći u Banju Luku, no Sarajevo nije spominjao



Skupština Sarajevske županije u srijedu je donijela odluku kojom je austrijskog književnika Petera Hankdea proglasila nepoželjnom osobom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.


Svi zastupnici koji su sudjelovali na sjednici skupštine podržali su prijedlog kluba Stranke demokratske akcije (SDA).


Ujedno su usvojili posebnu izjavu kojom su osudili dodjelu Nobelove nagrade za književnost Handkeu zbog njegova nijekanja genocida koji je počinjen nad Bošnajcima Srebrenice u srpnju 1995. godine.


Handke je uoči dodjele Nobelove nagrade u intervjuu za Televiziju Republike Srpske potvrdio kako planira posjet Bosni i Hercegovini, vjerojatno tijekom proljeća iduće godine.Kazao je kako zapravo kani doći u Banju Luku, no Sarajevo nije spominjao.

U BiH se na dodjelu Nobelove nagrade Handkeu reagiralo na potpuno suprotan način, pri čemu ga se u RS-u slavilo kao prijatelja Srba, dok su iz Federacije BiH stizale oštre osude na njegov račun upravo zbog odnosa prema srebreničkom genocidu.


Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić nakon dodjele Nobelove nagrade Handkeu ocijenio je kako je to zapravo »nagrada geonocidu«, a gotovo istodobno je srpski član državnog vrha Milorad Dodik Handkeu uputio čestitku punu hvalospjeva nazvavši ga velikim književnikom i humanistom.


Dodik se u čestitki pozvao na drugog nobelovca Ivu Andrića kojega je citirao napisavši kako Handkeova književnost »nije zatrovana mržnjom, već vođena širinom i vedrinom slobodnog ljudskog duha«.