Plan nije uspio do kraja

Hakeri iz nacionalne banke Bangladeša pokušali ukrasti milijardu dolara

Hina

Reuters

Reuters

Vjeruje se da su računalni hakeri koji stoje iza napada 'pobjegli' s oko 80 milijuna dolara, što je jedna od najvećih poznatih pljački banaka u povijesti



Računalni lopovi koji su napali središnju banku Bangladeša pokušali su ukrasti milijardu dolara, no otkriveni su nakon što su s računa banke ‘skinuli’ 80 milijuna, objavio je u četvrtak Reutersi.


Citirajući bankarske službenike, Reuters je objavio da je banda koja je izvršila napad koristila ukradena uvjerenja kako bi zahtjevi za prijenos novca izgledali zakonito.


Da su svi zahtjevi neizravno izvršeni, banda bi se izvukla oko milijardu dolara. Međutim, transferi su prekinuti kada je obujam zahtjeva izazvao sumnju kod drugih banaka.




Vjeruje se da su računalni hakeri koji stoje iza napada ‘pobjegli’ s oko 80 milijuna dolara, što je jedna od najvećih poznatih pljački banaka u povijesti.


Prije napada, koji se dogodio prije mjesec dana, banda je neko vrijeme provela proučavajući unutarnje procese središnje banke Bangladeša kako bi se uvjerila mogu li se njezini članovi predstaviti kao službenici prilikom zahtjeva za transferom.


Međutim, kako navodi Reuters, broj transakcija i pravopisna pogreška pomogli su upozoriti osoblje banke na krađu.


Pravopisna pogreška u ime jednog primatelja sredstava dovela je do banke Deutsche Bank, koja pomaže pri preusmjeravanju novca, koja je zatražila pojašnjenje od središnje banke i tada je transakcija zaustavljena.


Otprilike u isto vrijeme, Federal Reserve Bank of New York upozorio je središnju banku Bangladeša na niz sumnjivih zahtjeva za prijenos novca. Vjeruje se da su zahtjevi bili sumnjivi jer su se odnosili na privatne račune, a ne račune drugih banaka i zbog toga jer ih je bilo mnogo.


Da su ispunjeni svi zahtjevi za prijenos, lopovi bi izvukli oko 950 milijuna dolara.


Ukradenih 80 milijuna dolara završilo je na računima na Šri Lanki i Filipinima, a središnja banka Bangladeša pokrenula je postupak za vraćanje novca.