Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
29. siječnja 2020.
Neka živi Anonymous

Hacker iz Chicaga povezan s Anonymousima osuđen na 10 godina zatvora

Jeremy Hammond
Jeremy Hammond
Autor:
Objavljeno: 15. studeni 2013. u 23:03 2013-11-15T23:03:08+01:00

Sutkinja Loretta Preska sa suda u Manhattanu odredila  je Jeremyju Hammondu 10-godišnju kaznu zatvora te tri godine nadzora nakon puštanja na slobodu zbog "potpunog nedostatka poštovanja spram zakona".

NEW YORK Računalni hacker iz Chicaga povezanom sa skupinom Anonymous u petak je osuđen na deset godina zatvora zbog cyber-napada na razne tvrtke i vladine službe.

Jeremyju Hammondu, starom 28 godina, u prosincu 2011. godine, izrečena je najveća kazna zbog računalne provale u tvrtku Strategic Forecasting Inc (Strafor) koju su njegovi odvjetnici obrazlagali zabrinutošću zbog uloge privatnih tvtki u prikupljanju informacija u SAD-u i inozemstvu.

Tužitelji tvrde da je provala u Stratfor dovela do krađe 60.000 brojeva kreditnih kartica i arhiva koji su obuhvaćali 860.000 klijenata a koji su potom objevljeni na internetu. Hammond je u svibnju priznao da stoji iza toga napada.

Također je priznao da je "hackirao" nekoliko sigurnosnih službi i organizacija i objavio osobne podatke njihovih zaposlenika u okviru napada skupine LulzSec povezane s Anonymousima.

Hammondovi odvjetnici su tvrdili da bi se trebao osuditi samo na vrijeme koje je već proveo od njegova uhićenja u ožujku 2012. i opisali ga kao političkog aktivista i "zviždača".

Hammondovi odvjetnici su rekli da je predao Stratforove e-mail poruke WikiLeaksu koji je od tada selektivno objavljivao te dokumente koji su otkrivali poslovanje Stratfora s klijentima poput Goldman Sachsa i Coca Cole.

Sutkinja Loretta Preska sa suda u Manhattanu odredila mu je 10-godišnju kaznu zatvora te tri godine nadzora nakon puštanja na slobodu zbog "potpunog nedostatka poštovanja spram zakona".

Riječ je najvećoj kazni po optužbi za urotu u računalnom "hackiranju", što je Hamond priznao u svibnju.

Nakon izricanja presude Hammond je, u zatvorskoj odjeći i s kosom do ramena, podigao šaku i dok su ga izvodili iz sudnice povikao "Neka živi Anonymous".

Oko 150 ljudi napunilo je sudnicu kako bi pratilo izricanje presude, a gomila se poslije okupila izvan sudnice s transparentima na kojima je, među ostalim, pisalo "Oslobodite Jeremyja Hammonda".

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze