Hrvatski narodni sabor

HNS BiH predao prijedloge izmjena izbornog zakona kako bi spriječio preglasavanje Hrvata

Hina

Hrvatski izaslanici u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH okupljeni oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH uputili su u petak prijedlog izmjena izbornog zakona BiH kojim se traži da se onemogući drugim, brojnijim narodima Bošnjacima i Srbima da biraju njihovog člana predsjedništva i izaslanike u gornjem nacionalnom Domu naroda Parlamenta Federacije BiH

MOSTAR Hrvatski izaslanici u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH okupljeni oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH uputili su u petak prijedlog izmjena izbornog zakona BiH kojim se traži da se onemogući drugim, brojnijim narodima Bošnjacima i Srbima da biraju njihovog člana predsjedništva i izaslanike u gornjem nacionalnom Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. U priopćenju dostavljenom iz HNS-a BiH navodi se kako su ovi prijedlozi upućeni u parlamentarnu proceduru kako bi se osigurali uvjeti za održavanje općih izbora koji su predviđeni za listopad sljedeće godine.

»Hrvatski narodni sabor ističe kako su čelnici političkih stranaka u BiH u više navrata javno iskazali spremnost, te potpisali deklaracije o tomu da će podržati izmjene Izbornog zakona na način koji će spriječiti nametanje ishoda izbornih rezultata bilo kojem od konstitutivnih naroda«, navodi se u priopćenju HNS-a.


HNS BiH je javnosti dostavio i svoj prijedloge izmjena izbornog zakona po kojemu bi se dvojica članova Predsjedništva BiH, jedan Hrvat i Bošnjak birali s područja Federacije BiH i to uz uvjet da dobiju dovoljnu potporu iz općina gdje su Hrvati, odnosno Bošnjaci većina. Na taj način bi se izbjeglo da pet puta brojniji Bošnjaci u Federaciji BiH ponovno biraju hrvatskog člana predsjedništva kao što je to bilo u dva navrata kada je biran Željko Komšić od 2006. do 2014.


U izbornom zakonu se ne spominje nacionalnost kandidata, pa bi se na taj način formalno poštovala presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju »Sejdić i Finci«, u kojemu su se Židov, Jakob Finci i Rom, Dervo Sejdić žalili na nemogućnost kandidiranja na izborima za najviše dužnosti u državi.




Kod izbora izaslanika koji za gornji nacionalno koncipirani Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, HNS BiH traži da se uravnoteži broj izaslanika s obzirom na udjel Hrvata u pojedinim županijama iz kojih se biraju taj dom.


Tako bi se po novom prijedlogu pet Hrvata biralo iz Hercegovačko-neretvanske županije, iz Srednjobosanske četiri, iz Zapadnohercegovačke tri, Hercegbosanske županije dva izaslanika, dok bi Posavska, Zeničko-dobojska i Tuzlanska županija birale po jednoga izaslanika. Zbog malog broja Hrvata koji žive u Sarajevskoj županiji, Bosansko-podrinjskoj i Unsko-sanskoj županiji tamo se ne bi birao nijedan hrvatski izaslanik.


Stranke HNS-a predložile su i izmjene Izbornog zakona zbog grada Mostara kojim bi se provela presuda Ustavnog suda BiH iz 2010. kojom su osporene odredbe izbornog zakona BiH o tome gradu i zbog čega izbori nisu održani već više od osam godina.