Tek u lipnju

Gruevski popustio pod pritiskom: Makedonija odgodila izbore

Hina

Reuters

Reuters

Prijevremeni izbori dio su dogovora između VMRO-a Nikole Gruevskog i oporbenih socijaldemokrata Zorana Zaeva, kao i dviju vodećih albanskih stranaka, kako bi se razriješila opasna politička blokada



Makedonski nacionalistički vođa Nikola Gruevski popustio je u utorak navečer pod zapadnim pritiskom i pristao na odgodu prijevremenih parlamentarnih izbora s 24. travnja na 5. lipnja.


Četiri glavne političke stranke glasovale su s 83 glasa za i tri protiv za odgodu izbora.


»VMRO-DPMNE je odlučio promijeniti datum izbora na 5. lipnja«, rekao je Gruevski novinarima u utorak.




Prijevremeni izbori dio su dogovora između VMRO-a Nikole Gruevskog i oporbenih socijaldemokrata Zorana Zaeva, kao i dviju vodećih albanskih stranaka, kako bi se razriješila opasna politička blokada.


Oporba je bojkotirala parlament od izbora prije dvije godine, tvrdeći da su bili namješteni jer VMRO kontrolira medije i gospodarstvo koje je velikim dijelom u vlasništvu države.


Zaev je također objavio tisuće nezakonito snimljenih razgovora političara, novinara i sudaca koje su snimile tajne službe pod nadzorom Gruevskog.


Oporba se pristala vratiti u parlament u sklopu dogovora postignutog uz posredovanje EU-a u lipnju i srpnju, ali zadnjih mjeseci upozorava da mnogi problemi, poput netočnih biračkih popisa, ne mogu biti riješeni do travnja i prijeti da će bojkotirati izbore.


Ovaj tjedan dobila je potporu EU-a i SAD-a.


Gruevski, koji je u siječnju službeno podnio ostavku, na vlasti je bio od 2006. godine.


Nedavno je kazao da će se »izbori 5. lipnja održati sa ili bez oporbe«.