Cjelonoćna rasprava

Grčki zastupnici podržali program pomoći vrijedan 85 milijardi eura

Hina

Reuters

Reuters

ATENA – Grčki parlament je u petak ujutro, nakon cjelonoćne rasprave, prihvatio treći paket pomoći vrijedan 85 milijarda eura, uglavnom zahvaljujući glasovima oporbe.Tekst je prihvaćen s 222 glasa ‘za’, 64 ‘protiv’ i 11 suzdržanih.

Premijer Aleksis Cipras pozvao je zastupnike uoči glasovanja da podupru dogovor s međunarodnim vjerovnicima koji će osigurati, ocijenio je, »opstanak zemlje i nastavak borbe«.


On je upozorio, nekoliko sati prije sastanka euroskupine koja odlučuje hoće li odobriti novi paket pomoći Grčkoj, da bi međuzajam, zamjensko rješenje koje predlaže Njemačka, zapravo »bio povratak u beskonačnu krizu«.


»Neko to uporno želi a mi smo odgovorni da to spriječimo, da to ne olakšamo«, rekao je premijer nakon cjelonoćne rasprave u parlamentu kojega se predsjednica Zoi Konstantopoulou žestoko protivi novom paketu pomoći vrijednom 85 milijarda eura u zamjenu za koji vjerovnici traže provođenje drakonskih mjera štednje.




Grčki parlament čitavu je noć raspravao o novom programu pomoći koji uključuje povećanje poreza i smanjenje državne potrošnje u zamjenu za 85 milijardi eura međunarodnih kredita.


Ciprasu je potrebno »zeleno svjetlo« parlamenta za tzv. memorandum o razumijevanju (MoU) kako bi ga kasnije u petak mogli usvojiti ministri eurozone.


To bi otvorilo put za isplatu pomoći do 20. kolovoza kada dolazi na naplatu dug od 3,3 milijarde eura Europskoj središnjoj banci.


U četvrtak su rasprava po odborima i natezanje oko proceduralnih pitanja trajali devet sati, pa je plenarna sjednica počela tek nakon ponoći i završila je glasovanjem nešto iza devet sati ujutro.


Čelnik lijeve frakcije Sirize, bivši ministar energetike Panagiotis Lafazanis pozvao je na osnivanje novog pokreta protiv trećeg programa pomoći Grčkoj u posljednjih pet godina. Vlada je priopćila da je Lafazanis odlučio »krenuti drugim putem od onog kojim idu vlada i Siriza«.


Vlada je branila kontroverzni program kao težak, ali nužan kako bi zemlja izbjegla financijski kolaps.