Prosvjed protiv "srednjovjekovnih uvjeta"

Grčki novinari u 24-satnom štrajku

Hina

Grčki novinari u tiskanim i elektronskim medijima krenuli su u ponedjeljak u 24-satni štrajk zbog smanjivanja plaća i otkaza, izvješćuje Reuters i podsjeća da su mediji pretrpjeli težak udarac od početka dužničke krize 2010. godine



ZAGREB/ATENA – Grčki novinari u tiskanim i elektronskim medijima krenuli su u ponedjeljak u 24-satni štrajk zbog smanjivanja plaća i otkaza, izvješćuje Reuters i podsjeća da su mediji pretrpjeli težak udarac od početka dužničke krize 2010. godine.


Na stotine novinara, ostalih zaposlenika i tehničko osoblje prosvjeduje u središtu Atene protiv »srednjovjekovnih uvjeta« u medijskom sektoru.


»Ne gušenju ljudskog dostojanstva« i »Ljudi su iznad povlastica izdavača«, neki su od transparenata u rukama novinara na atenskim ulicama.




»Traže od nas da potpišemo ugovore sa smanjenjem plaće od 25 posto, što znači poništavanje kolektivnog ugovora«, žali se Fotini Karagoussi s privatnog radija Alpha, prenosi AFP.


Za Dimitrija Trimisa, predsjednika Unije urednika, mediji su izloženi »još jednom napadu na prava novinara, što je prijetnja demokraciji«.


Ovaj je štrajk jedan u nizu štrajkova u raznim sektorima od početka mjeseca, nakon što su na ulice u 24-satnom općem štrajku izašli liječnici, suci, profesori, policajci, vojnici i vatrogasci.