Otežu s reformama

Grčka neće dobiti novac bez reformi

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



WASHINGTON – Unatoč sve lošijoj likvidnosti Grčka teško može računati da će dobiti novac od ministara financija eurozone na sastanku 24. travnja jer oteže s reformama, rekao je u petak potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis.


Grčka se ubrzano kreće prema nedostatku novca i u narednih nekoliko tjedana mogla bi biti pred izborom ili da isplati plaće i mirovine ili zajmove Međunarodnog monetarnog fonda.


Atena može dobiti još zajmova od MMF-a i vlada eurozone ali prvo mora provesti reforme, usuglašene s kreditorima, kako bi učinila svoje financije održivim i svoje gospodarstvo konkurentnijim.




Ljevičarska vlada Aleksisa Ciprasa ne želi provesti mnoge od tih mjera poput reforme mirovina jer je izbore krajem siječnja dobila na obećanju da će prekinuti štednju. Razgovori o reformama su u zastoju.


»Nažalost za sada napredak u tehničkim razgovorima je ograničen«, rekao je Dombrovskis, bivši latvijski premijer, Reutersu u intervjuu na rubu proljetnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu.


»Stvarno je vrijeme da se pregovori ubrzaju. To prije svega traži od grčke vlade da se obveže da će ostati pri uvjetima programa i provesti nužne strukturalne reforme«, rekao je on.


Dodao je da u nedostatku sveobuhvatnog popisa grčkih reforma ministarski sastanak eurozone 24. travnja u Rigi će vjerojatno samo ocijeniti stanje i dati neke upute pregovaračima, ali neće moći odlučivati o bilo kakvim isplatama.


»Grčka mora pokazati dovoljan napredak glede svojih strukturalnih reforma kako bi dobila sredstva. To se ne može zaobići. Posljednji je trenutak da počne intenzivnije raditi«, rekao je Dombrovskis.


»Nije vjerojatno da ćemo moći zaključiti 24. travnja kako postoji dovoljan napredak. Morate zaključiti pregled kako biste isplatili«, rekao je govoreći o provedbi reforma dogovorenih prema postojećem programu pomoći od 240 milijarda eura.


Cipras ne želi provesti gospodarske mjere koje je dogovorila prethodna vlada uvjeravajući kako politike u proteklih pet godina primijenjene na zahtjev grčkih kreditora nisu dovele do željenih učinaka.


Dombrovskis je rekao kako su ministri eurozone spremni prihvatiti reforme koje bi nova grčka vlada mogla predložiti sve dok one imaju učinak stabiliziranja javnih financija.


Grčka još uvijek može dobiti 7,2 milijarda eura ove godine iz postojećeg sporazuma pomoći, što bi joj uvelike olakšalo nedostatak novca.