Predsjednica RH u posjetu Portugalu

Grabar-Kitarović u svetištu u mjestu Fatima: U mislima i u molitvama sam bila sa svima vama u Hrvatskoj

Hina

foto Reuters

foto Reuters

Fátima, mjesto udaljeno stotinjak kilometara od glavnog grada Lisabona, od 1917. godine je jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta u Europi. Tada se, prema svjedočenju troje pastira, ondje prvi put ukazala Gospa



Stotine tisuća svijeća obasjale su nebo nad Fátimom, malim mjestom u srcu Portugala, gdje su u subotu navečer procesijom i misom katolički vjernici obilježavali 101 godinu od Gospinog ukazanja, a u prohladnoj noći misi je prisustvovala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u društvu portugalskog predsjednika Marcela Rebela de Souse.


“Zahvalna sam portugalskom predsjedniku što me je pozvao na ovu 101. obljetnicu početka ukazanja u Fátimi. Meni  su ovo posebni trenuci, kada svi razmišljamo o sebi, ali ponajviše o drugima. Dakle, kada se zagledamo u sebe, u ono što smo dobro učinili i u ono što bi smo trebali bolje činiti”, rekla je Grabar-Kitarović hrvatskim novinarima na izlazu iz svetišta.


“Večeras sam bila u mislima sa svima vama u Hrvatskoj, i u molitvama s vama”, dodala je.




“Čast nam je što ovdje imamo hrvatsku predsjednicu, te što dijelimo ovaj trenutak vjere. Trenutak vjere za tako puno hrvatskih i portugalskih katolika”, rekao je 69-godišnji portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa nakon što je zajedno s Grabar-Kitarović izašao iz svetišta.


“Djevicu Mariju smatra se kraljicom. U Portugalu je ona kraljica od 1640. godine kada smo vratili svoju nezavisnost. Za Hrvatsku je ovo također poseban trenutak zbog povijesnih i tradicionalnih razloga. Jako emotivno smo dijelili ovaj trenutak”, izjavio je De Sousa, na vlasti od ožujka 2016. godine.


Posjetom Fátimi dvoje konzervativnih predsjednika završilo je svoj dvodnevni susret u Portugalu, domu za 10 milijuna stanovnika na obali Atlantskog oceana. U petak su u Lisabonu Grabar-Kitarović i De Sousa ocijenili kako su odnosi dviju zemalja odlični bez otvorenih pitanja. De Sousa je u svibnju 2017. boravio u Hrvatskoj kao prvi portugalski predsjednik u službenom posjetu nakon osamostaljenja Hrvatske. Grabar-Kitarović je pak prva hrvatska predsjednica koja je bila u državnom posjetu toj južnoeuropskoj zemlji.


Vjernici iz čitavog Portugala, ali i inozemstva, od jutra su dolazili prema mjestu nad kojim se uzdiže bijelo svetište.


“Osjećam potpuni mir”, govori 45-godišnja Isabel dok u ruci stišće krunicu. Ona je došla iz sjevernog grada Viana do Castela, udaljenog 270 kilometara od Fátime. “Već desetu godinu zaredom dolazim ovdje zbog istinske vjere”, dodaje. Nakon što je Gospin kip u procesiji donesen na oltar, Isabel zatvara oči. “Osjećaj je neopisiv. Prekrasan”, kaže.


U svetište je pristiglo oko 200.000 osoba, a u nedjelju bi ih na središnjoj misi moglo biti oko 400.000, procjena je odjela za odnose s javnošću svetišta. Službeni podaci tek se očekuju.


Na prilazu Fátimi postavljeni su šatori, a hodočasnici ogrnuti dekama nastavljaju dolaziti. Catarina, 28-godišnja radnica iz Lisabona, ondje je došla u 11 sati ujutro kako bi zauzela mjesto blizu oltara. “Osjećam se potpuno ispunjeno. Molitva mi daje snagu u životu”, govori dvanaest sati nakon dolaska. 


Deseci tisuća vjernika podižu svijeće u zrak te uglas pjevaju. Mnogi su uronjeni u molitvu. Na blagom vjetru vijore zastave Portugala, Španjolske, Francuske, Zelenortske republike…


Fátima, mjesto udaljeno stotinjak kilometara od glavnog grada Lisabona, od 1917. godine je jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta u Europi. Tada se, prema svjedočenju troje pastira, ondje prvi put ukazala Gospa. Lani je na stotu obljetnicu ondje boravio papa, a misi je prisustvovalo milijun vjernika.


“Ljudima je to bitno, pomaže im da skupe snagu nakon godina gospodarske krize. Ovo mjesto im jača duh”, kaže lokalni novinar Pedro Soares Botelho koji svake godine izvještava s procesije.