Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Susret s Lavrovom

Grabar Kitarović u New Yorku: Rusi trebaju pomoći da se posrnuli div Agrokor postavi na noge

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 25. rujan 2018. u 21:01 2018-09-25T21:01:00+02:00

 Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u utorak da je problem Agrokora uglavnom riješen, ali da ruske banke koje su postale vlasnici trebaju pomoći da se tog posrnulog prehrambenog diva postavili na noge.

O stanju u najvećoj hrvatskoj privatnoj tvrtki šefica države razgovarala je s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku.
Razgovarali su i o zagađenju zraka u Slavonskom Brodu, a Grabar-Kitarović je najavila da će se u listopadu sastati s čelnicima ruske rafinerije Zarubežnjeft iz Bosanskog Broda, odgovorne za ekološki problem u hrvatskom gradu s druge strane Save.
Predsjednica kaže da je stanje u Agrokoru »velikim dijelom riješeno«, nakon nagodbe vjerovnika u srpnju po kojoj je ruska banka Sberbank s 39,2 posto dionica postala najveći pojedinačni vlasnik zadužene kompanije.

»No još trebamo pomoć ruske strane da Agrokor stane na noge i postane uspješna kompanija kroz što će se omogućiti ne samo povrat duga vjerovnicima, nego i kapital i obrtna sredstva i zarada koja će biti na korist svim zaposlenicima, a posebno i kooperantskim tvrtkama«, izjavila je novinarima nakon sastanka.
Vezano za ekološki problem u Slavonskom Brodu, za listopad je najavila sastanak s predstavnicima Zarubežnjefta kako bi lokalne stanovnike izvijestili o tome šo je učinjeno na prebacivanju rada rafinerije s mazuta na plin.

»Neću reći da podnesu račun, nego da obavijeste stanovnike Slavonskog Broda o svemu«, rekla je Grabar Kitarović.
Dodala je da se priprema uzvratni posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Hrvatskoj, ali nije mogla reći kada bi do toga moglo doći. Hrvatska predsjednica se se s Putinom službeno sastala u listopadu 2017. u Sočiju.
Grabar-Kitarović i Lavrov razgovarali su i o parlamentarnim izborima u BiH u listopadu, složivši se da predstavnici triju naroda moraju biti izabrani prema Daytonskom sporazumu i odgovarajućim presudama ustavnog suda BiH.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.