Konkretni projekti

Grabar Kitarović se u Munchenu sastala s predsjednicima nekoliko država inicijative Jadran-Baltik-Crno more

Hina



Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović razgovarala je u subotu u Muenchenu s predsjednicima nekoliko zemalja uključenih u inicijativu Jadran-Baltik -Crno more o “nastavku suradnje u vrlo konkretnim projektima”.


Uz nju, na sastanku održanom na marginama Konferencije o sigurnosti bili su slovenski predsjednik Borut Pahor, poljski Andrzej Duda, bugarski šef države Rosen Plevnelijev i estonski Thomas Henrik Ilves.


“Razgovarali smo o nastavku naše suradnje u vrlo konkretnim projektima. Želim da inicijativa bude neformalna platforma koja će dovesti do snaženja autentične srednje Europe”, rekla je predsjednica u izjavi hrvatskim novinarima. Naglasila je kako su se konsolidirajući Europu proširenjem Europske unije povezivali ponovno istok i zapad, ali ne i sjever i jug.


“Ovo je način našeg povezivanja kako bismo osigurali i veću konkurentnost našim gospodarstvima”, naglasila je, pojasnivši da nju u Hrvatskoj posebno zanima jačanje strateške pozicije luka, jačanje željezničke i cestovne infrastrukture, izgradnja LNG terminala i energetsko povezivanje “kako bismo doveli do toga da budemo energetski neovisni i kako bismo smanjili cijenu plina kako za gospodarstvo tako i za kućanstva”.


Grabar Kitarović naglasila je da inicijativa i projekti suradnje imaju iznimnu potporu “biznisa”, a da predsjednici mogu “motivirati naše gospodarstvo i donijeti dodatnu dozu sigurnosti kada je riječ o stranim investicijama”.


Politička potpora inicijativi također je snažna od strane svih zemalja, uz “razne razine oko toga koliko bi koja zemlja željela sudjelovati”, pojasnila je predsjednica Grabar Kitarović.


Summit inicijative Jadran-Baltik-Crno more, koja obuhvaća 12 zemalja, trebao bi se ovo ljeto održati u Hrvatskoj. “Još razmišljamo hoće li to biti početak srpnja ili kraj kolovoza. Ovih dana ćemo odlučiti, u suradnji s ministarstvom vanjskih poslova”. 


Tijekom večeri hrvatska će predsjednica sudjelovati na raspravi u okviru sigurnosne konferencije o euroatlantskim integracijama gdje će biti i predsjednici Slovenije i Makedonije Borut Pahor i Gjorge Ivanov te premijeri Crne Gore i Gruzije, Milo Đukanović i Giorgij Kvirikašvili.