Susret u Rusijij

Grabar-Kitarović i Putin za novi zamah u odnosima Hrvatske i Rusije

Hina

Reuters

Reuters

»Hrvatska je važan partner Rusije u Europi i na Balkanu. Tijekom 25 godina od uspostave službenih međudržavnih odnosa oni su dobili raznovrsni i uzajamno koristan karakter«, rekao je Putin nakon sastanka s Grabar-Kitarović u Sočiju

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ruski predsjednik Vladimir Putin izrazili su želju dati novi zamah zapostavljenim odnosima Hrvatske i Rusije »na temelju jednakopravnosti i međusobnog poštovanja« i na sastanku u Sočiju razgovarali o konkretnim mjerama za unapređenje suradnje. »Hrvatska je važan partner Rusije u Europi i na Balkanu. Tijekom 25 godina od uspostave službenih međudržavnih odnosa oni su dobili raznovrsni i uzajamno koristan karakter«, rekao je Putin u Sočiju nakon sastanka s Grabar-Kitarović koja boravi u posjetu Rusiji. Hrvatska, kao odgovorna članica EU-a i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah nakon znatnog razdoblja posustajanja, istaknula je hrvatska predsjednica.»Danas je izražena obostrana želja za suradnju na temeljima jednakopravosti i međusobnog uvažavanja«, istaknula je Grabar-Kitarović.

Potpisan niz sporazuma


Putin je izvijestio da su na sastanku razmatrali konkretne mjere za unapređenje suradnje, a posebice na području gospodarstva.Prošle godine je robna razmjena iznosila 807 milijuna dolara, a u prvoj polovici ove godine narasla je za 64 posto. »Smatramo da ove godine imamo priliku vratiti robnu razmjenu na razinu kakva je bila prije krize«, kazao je ruski predsjednik.Poptisani memorandum o sudjelovanju na trećim tržištima također će doprinijeti unapređenju suradnje, izjavio je Putin i dodao da su velika očekivanja i od sutrašnjeg gospodarskog foruma u Moskvi.Po njegovim riječima, u razgovoru je velika pozornost posvećena području energetike. Hrvatska je veliki uvoznik ruskih naftnih derivata i prošle godine kupila je 350.000 tona nafte, a Rusija zadovoljava gotovo pola hrvatskih potreba za plinom. »Računamo da će postignuti rezultati doprinositi daljnjem razvoju rusko-hrvatske suradnje na svim područjima«, istaknuo je ruski predsjednik.Hrvatska predsjednica je rekla da je širina tema razgovora potvrđena i potpisivanjem novih sporazuma o suradnji.U nazočnosti dvoje predsjednika potpisan je niz sporazuma. Riječ je o protokolu o suradnji MUP-a RH i MUP-a RF, Provedbenom protokolu o readmisiji, Programu suradnje između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Generalnog tužiteljstva Ruske Federacije, Programu suradnje na području kulture za razdoblje 2018.-2019., Nacrtu plana konzultacija između MVEP-a RH i MVP-a RF i Nacrtu memoranduma o razumijevanju u području gospodarske suradnje na tržištima trećih država.

Agrokor i manja otvorena pitanja


Kad je riječ o Agrokoru, u koji su ruske banke, Sberbank i VTB, uložile veliki novac i očekuju povrat duga, Putin je samo rekao da na hrvatskom tržištu uspješno djeluju ruske banke te da »Sberbank zajedno s VTB sudjeluje u programu financijskog ozdravljenja Agrokora.«Na kraju je Putin zahvalio predsjednici na sadržajnim razgovorima, a ona ga je pozvala u Hrvatskoj u nadi da bi se taj posjet mogao ostvariti iduće godine.Grabar-Kitarović je kazala da su u razgovoru raspravili manja otvorena pitanja u odnosima koja su tehničke prirode i koja su na putu uspješnog rješavanja.U tom kontekstu zahvalila je Putinu na konstruktivnom doprinosu u rješenju problema onečišćenja u Slavonskom Brodu iz rafinerije u Bosanskom Brodu, koja je u vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft. Predsjednica je ruskome kolegi predstavila Inicijativu triju mora istaknuvši da ona »nije usmjerena protiv Rusije niti Njemačke niti bilo koje države u srednjoj Europi« niti je riječ o »američkom trojanskom konju«. Ta inicijativa je otvorena za suradnju s drugim državama na različitim projektima, rekla je.Na temu globalnih sigurnosnih izazova, »Rusija predstavlja nezaobilaznog partnera u njihovu rješavanju te u razgovorima o globalnoj sigurnosti«, rekla je.Kada je riječ u ukrajinskoj krizi, koju Putin nije spominjao u svojoj izjavi, predsjednica je rekla da se Hrvatska zalaže za cjelovitu provedbu sporazuma iz Minska.Novinarima nije data mogućnost postavljanja pitanja nakon izjava dvoje predsjednika.