Alarmantno upozorenje bivšeg čelnika SSSR-a

Gorbačov: Novi Hladni rat može prerasti u oružani sukob

Hina

Reuters

Reuters

»Kamo će nas to odvesti? Hladni je rat već objavljen. A nakon toga? Mislim da ne mogu s potpunom sigurnošću kazati da se Hladni rat neće pretvoriti u pravi sukob, rat«. Alarmantne Gorbačovljeve izjave uslijedile su u jeku ukrajinske krize



MOSKVA – Novi Hladni rat objavljen je između Rusa i Amerikanaca i mogao bi prerasti u oružani sukob, upozorio je u četvrtak posljednji čelnik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov.


»Čujemo samo da se govori o sankcijama Amerike i EU-a protiv Rusije. Pa jesu li sišli s uma?«, rekao je Gorbačov, a prenosi ruski Interfax. »Amerika je zalutala u bespućima džungle i povukla nas za sobom«, kaže otac perestrojke, kojega Zapad poštuje po ulozi koju je odigrao u vrijeme pada Berlinskog zida 1989.


»Iskreno govoreći, Amerika nas vodi u novi Hladni rat, otvoreno pokušavajući slijediti svoje genijalne zamisli, želeći uvijek pobijediti, a bojim se da su Amerikanci spremni preuzueti rizik«, kritizirao je Sjedinjene Države ovaj 83-godišnji bivši čelnik.




»Kamo će nas to odvesti? Hladni je rat već objavljen. A nakon toga? Mislim da ne mogu s potpunom sigurnošću kazati da se Hladni rat neće pretvoriti u pravi sukob, rat«. Alarmantne Gorbačovljeve izjave uslijedile su u jeku ukrajinske krize i pogoršanja odnosa između Rusije i Zapada bez presedana od pada SSSR-a 1991.